Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Brynäs gjorde det rätta för dagen - pumpade på

Det här med Halloween har jag aldrig fattat.

Men efter tre raka förluster och en allt mer sinande målproduktion gjorde Brynäs det rätta, för stunden och kvällen och för ämnet.

Pumpade på.

Annons

Byte efter byte, ända fram till kvitteringen till 2–2, och en poäng i en match som just då lyste Luleå lika starkt som fullmånen utanför Läkerolen.
När skriken efter en målskytt i Brynäs når kastratsångarnivå, så nöjer jag mig med att använda en omvandlingstabell som visar på svårighetsgraden.
För a) Självklart, Brynäs behöver göra fler mål för att vinna matcher – se bara på utspelningen av Färjestad som slutade med en 0–3-förlust.
Men b) Det är inte direkt Luleå som man börjar ett åtgärdspaket i målskytte. Mot Luleå ska man vara glada om man gör mål över huvud taget. Luleå kom från Jönköping där man i torsdags nollade HV71 (som gick upp i serieledning före just Luleå genom seger mot Modo i går).
Två mål är bra mot Luleå, som på 16 matcher släppt in totalt 24 – ett snitt på 1,5 per match.
Det är lika strålande bra, som Brynäs 35 gjorda på 17 matcher är generande svagt för ett mästarlag med en offensiv och hyllande spelstil.

När Brynäs hade två power play på sig under inledningen av den andra perioden, båda efter för många Luleåspelare på isen (!), infann sig ett vinna-eller-försvinna-läge.
Brynäs gjorde noll mål, även om spelet och chanserna fanns där. Laget tog ju ledningen med 1–0 i den första i just power play.
Sedan fick Luleå sin chans.
Och...ja, självklart. Linus Klasen lyfte snyggt in 1–2-pucken efter 16,23 när Brynäsförsvaret expanderade till ofullständighet. Ett mål som kändes som en vändning, ett avgörande, ett momentum á la Boork.

I den sista blev skottstatistiken 9–16, och den kan förklaras med att Brynäs sluggade rätt vilt; Tommy Jonsson gick ned på tre kedjor och bänkade herrar som Widing, Lauritzen och Johansson – och samtidigt och just därför hade Luleå en rad chanser som man kunde och skulle ha avgjort den här matchen på.
Om inte Johan ”Honken” Holmqvist varit så där bra som han är den här säsongen. Det är, tyvärr så höll jag på att skriva, att i Honken och pålitlige avlösaren Robin Rahm har Brynäs ett målvaktspar av högsta klass och behöver därför exempelvis inte NHL-proffset och lockoutade Gävlekillen Anders Lindbäck som nu tydligen ställer sig i finska Ilves mål i stället.
”Honken” höll Brynäs kvar, och såg till att det inte blev en fjärde förlust under ordinarie tid.
Istället kom kvitteringen efter 8.55. 2–2 som stod sig till slutsignalen, genom förlängningen – och först i straffläggningen tog Luleå segern med 3–2 sedan Järnkrok och Lindholm gått bet på skicklige Johan Gustafsson i Luleåmålet.

Trots avsaknaden av den totala målkavalkaden – men återigen; det är Luleå vi pratar om – så lossnade det ändå på något sätt med målskyttet.
Cody Franson, den väldige kanadensaren, gjorde sitt första elitseriemål. Andreas Thuresson, som inte gjort mål sedan han vann mustaschkampen i premiären mot Växjö med sitt straffmål, gjorde 2–2-målet med en styrning.
Men fortfarande, nästan en tredjedel in i säsongen, har alltså inte vildsvinet Jonathan Granström gjort sitt första, inte heller Jonas Nordquist eller Sebastian Lauritzen som är tillbaka.

...på 50/50-sidan gratulerar jag någon för mig okänd och helt främmande person till 28 080 kronor. Jag tror att målen kommer för Brynäs, men jag vet att min tid kommer här.

Mer läsning

Annons