Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Dumheten-Gefle IF 3-0

Jag har länge undrat vad som hände med alla de här fotbollsarenaprojekten – Strömvallen först, Sätraåsen sedan.

Nu vet jag, jag fick precis resultatet.

Dumheten mot Framtiden 3–0.

Gävle kommun mot Gefle IF 3–0.

Jag borde ha förstått det. Dumheten vinner alltid.

Annons

Det är möjligt att det kommer att kallas till nån presskonferens. I dag, eller i går, eller i morgon. Gissningsvis innehåller den en massa mumbo-jumbo om läget just nu, framtiden – och att vi väntar med att satsa tills vi vet (vad andra gör, i liknande städer...).
Om Gefle IF medverkar kommer man också att säga goddag yxskaft – eftersom klubben befinner sig i en gisslansituation av kommunalt godtycke som ibland slutar med rena Norrmalmstorgssyndromet.
Men så här ligger det i alla fall till:
Det blir inget av med en ny fotbollsarena bredvid Läkerol Arena.
Gävle kommun kommer istället (troligen) att välja att slösa skattepengar på en läktarkonstruktion på Strömvallen som inte Gefle IF vill ha – och som har till huvudsyfte att man ska kunna titta ut från arenan.

På fotbollsplanen är Gefle IF just nu i ett svårt läge, som tränaren Olsson med sin patenterade envisa surmulenhet lägger all kraft på att förändra.
Det kan sluta hur som helst. Örebro SK, som just i går gick ut med tiggarbrev till sponsorerna, på Behrn Arena nästa fredag.
Det handlar om den här säsongen. Arenafrågan om överlevnad, eftersom Gefle IF under sina snart åtta år har upphävt den ekonomiska tyngdlagen och klarat sig kvar i allsvenskan.

Nu har jag förstått att klubben i ett sista försök ställda mot läktarkramarväggar, dessutom i ett tämligen unikt samarbete med Brynäs IF, ändå tänkt mer långsiktigt än kommunala tvångstankar.
Det projekt som nu tydligen skickats in i arkivskåpet har varit så hemligt, och är så hemligt, att det tydligen inte ens ska offentliggöras. Bara omintetgöras.
GIF ville, om jag fattat rätt, att man bygger en fotbollsarena så tätt intill Läkerol Arena, att restaurang- och vipvåningen där samt logerna skulle kunna användas i samband med matcher. Tydligen har tankegångarna till och med gått så långt att man högt upp i Gefle IF:s och Brynäs ledningar diskuterat ett ovanligt samarbete mellan två elitklubbar som inte konkurrerar på planen, men ofta om sponsorer (som kan vara samma).
Men framför allt på arenafrågan, där en modern hockeyarena alltså skulle fasas samman med en modern fotbollsarena – som därmed inte behöver bli så förödande stor.
Jag har inte sett skisserna, jag har sett för många skisser i olika papperskorgar under åren – men jag kan ana en vision, och jag kan se de unika möjligheterna.

Men. Pengarna. Givetvis. Gävle kommun har redan reserverat nånstans över 90 miljoner för att göra en modern idrottsplats av Strömvallen (som Gefle IF inte vill ha, som jag som nån slags hederlig skattebetalare inte vill ha – ja, som ingen vill ha).
Tanken från GIF:s sida har tydligen varit att den investeringen skulle göras på Sätraåsen istället, och att de runt 30 miljoner kronor till som det kan kosta ska ses som en investering i en modern arenapark.
Ungefär som den som Växjö kommun (Växjö!!!) har byggt med en ny friidrottshall, innebandyhall, hockeyarena, ny fotbollsarena. Allt samlat.
Tråkigt, javisst – men effektivt och förberett för framtiden. Ungefär som man vill ha det.
Och två arenor och stadens två storklubbar i dynamiskt samklang skulle ha varit något unikt. Precis som det är unikt att ha ett elitserielag i ishockey och ett allsvenskt fotbollslag i samma stad.
Omöjligt egentligen.
Men något att vara oerhört stolt över.

Ekonomi är också det här. Med ideella krafter, sparsamhet och smarthet (ungefär det Gefle IF står för) kan man bygga betydligt billigare än när den kommunala spaden sätts ned. Då kommer koefficienten 1,5 in – och allt blir betydligt dyrare.
Men så kan man ju inte göra!
Tänkte inte på det!

...och till dom som tycker att det är väl lika bra att det inte blir någon vettig fotbollsarena i Gävle, och att det är väl lika bra att Gefle IF åker ur för man spelar ju ändå så tråkigt, skriver jag bara:
Beställ anmälningsblankett till svenska mästerskapen i janteskap. Omgående.

Nu kommer de här synpunkterna, och även andras, att antingen brottas ned av kompakt tystnad (ett politiskt trick) – eller en störtskur av bortförklaringar av ordbajsare som gör mig lomhörd.
Jag är bara en enkel sportkrönikör, som har fått ett resultat att hantera – och ser nu att matchen inte var slut. Att GIF inte kan göra mål, det visste vi – men ändå:
Dumheten–Framtiden slutade visst 4–0.
Gävle kommun–Gefle IF 5–0.
Jag hör den allsvenska slutsignalen dåna över Gävle ungefär som när man provar flyglarmet på måndag, och jag kan nästan ana mig till de taktfasta applåderna.

Mer läsning

Annons