Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Efter det här - vi flyttar Råsunda till Gävle

När vi började leta efter en parkeringsplats i söndags-Solna vevade kollegan Sandström ned rutan, plåtade med iphonen och sa bara så där i förbifarten lite fotbollsnostalgiskt: ”Tänk att dom ska riva Råsunda, det är ju nästan overkligt.”Jo!Men det här då!!! Det som hände sedan!!!!!

1–0 till GIF, som drog ur den sista spiken i AIK:s mästarbygge – och när vi åkte hem låg AIK, Råsunda och det mesta i guldruiner.

Annons

Ibland känner man sig som en tjuv, även om man bara är en enkel krönikör som imponerad ser stadens allsvenska lag ha så mycket respekt med sig att storlaget som jagar guld avvaktar, avvaktar lite till – och aldrig sätter upp det tempo som en mästarkandidat ska ha mot ett bottenlag.

AIK kunde inte.

GIF vann.

Att det var en 0–0-match som blev till en skrällseger och en chockförlust i samma sekund som Orlovs nick passerade mållinjen är inget som nån kommer att minnas.
Att Celso Borges hade matchens fetaste chans när han hade en halvlek på sig att placera in ett vinstmål i 60:e minuten var den verkligen orsaken till att AIK tappade bort sin guldchans. Gör man inte sitt – då tar Gefle IF hand om resten.

Det spelar ingen roll vilka besvikna referat eller åsikter som skickades ut från Råsunda – det var inte en match där Gefle IF sparkade iväg bollen i panik och utan tanke.
Det gör man nästan aldrig numera.

Istället finns det en märklig men total hängivenhet i försvarsspelet, och ett allt bättre passningsspel som gör laget till den där påfrestande motståndaren som de övriga allsvenska lagen tydligen aldrig verkar bli av med.

Hade GIF en kaxigare attityd, så skulle man reta ännu mer gallfeber på Fotbollssverige.
Nu nöjer man sig med att åka till Råsunda, vinna med 1–0 – och åka hem igen.

Här är några bortamatcher som sedan slutet av augusti har förändrat den fotbollsvärld jag skriver omkring i.

Örebro–Gefle IF 1–2, IFK Norrköping–Gefle IF 0–1, Gif Sundsvall–Gefle IF 0–1 och AIK–Gefle IF 0–1.

Bottenlag, mittenlag, topplag. GIF har slagit dom alla. Det är därför jag faktiskt börjar tro att jag inte ska behöva leta fram kval-långkalsongerna i alla fall.

Inget är klart. Gif Sundsvall sprattlade snyggt i går mot Örebro SK men fick till slut bara en poäng och är fem efter GIF, som passerade Åtvidaberg i tabellen och har fyra poäng ned till Syrianska.

Men världsbilden har förändrats omvälvande när GIF på de senaste sju matcherna, vi börjar på Behrn Arena den där fredagskvällen den 24 augusti, har vunnit fem, kryssat i en och bara förlorat en (mot Häcken) – och alltså tagit 16 av 21 möjliga poäng.

n n n Det här är sånt som aldrig inträffar i en fotbollsmatch på hög nivå: Ett rutinerat f d utlandsproffs (vi kan kalla honom Nisse Johansson) ska täcka ut en boll till inspark – men en nyligen inbytt motståndare (vi kan kalla honom Eric Larsson), snirklar sig runt, stjäl bollen och så blir det mål istället och bottenlaget står topplaget.

Har jag kritiserat Pär Asp för dennes svaga inlägg under säsongen? Ja, det har jag. Uppskattningsvis en två-trehundra gånger på pressläktaren, och några i text.
Nu slog Asp, precis som mot IFK Norrköping, ett riktigt bra inlägg på övertid som gav segermålet.

Inga inlägg från mig på den punkten alltså, bara från Asp.

Hallå Per Johansson, kommunalråd i Gävle!

Hallå alla andra också! Här är kommer en idé direkt från Gefle IF:s omklädningsrum.
Råsunda ska bort. Slå till, det är gratis – det tillkommer bara en flyttkostnad till Gävle och sedan är det bara att montera upp den gamla nationalarenan bredvid Läkerolen.

Dessutom är ju Råsunda rena hemmaarenan för Gefle IF – 2–0 i fjol, 1–0 i år!

Mer läsning

Annons