Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Emils problem? - det dyker alltid upp nån ny komet

Jag sammanfattar en långhelg i Emil Jönssons skidspår.

I torsdags satsade han på guld – och blev förvandlad till fyra.

Under söndagen nöjde han sig med att försöka säkra en medalj, men var ändå närmare guldet än någonsin när det blev silver i lagsprinten.

Frågan är dock om Emil nånsin får den där riktigt stora fullträffen, alltså ett guld i ett mästerskap.

Annons

Nu valde Emil taktiken att ligga bakom ledaren fram till viadukten, men hade sån fart på skidorna att han tvingades passera Poltoranin redan där – och gjorde sig till lovligt byte för Nikita Krijukov.
Men jag väljer att lyssna på Marcus Hellner, när denne verkar helt tillfreds med ett VM-silver: "Det känns inte som att jag vann medaljen, jag fick den av Emil."

Jag kanske är färgad, lokalpatriotisk och det kanske bor en liten försvarsadvokat i mig eller också så fattar jag bara lite grann av skidåkning – men jag har lite svårt att hitta några större fel i Emil Jönssons insatser i loppen. Att banan egentligen inte passar, står dock klart.
Egentligen är det bara ett enda, stort problem – det dyker alltid upp någon som är lite bättre, och som tillför sprintskidåkningen ett extra guldrus.
Det finns alltid någon som lyfter förbi konkurrenterna.
Kommer ni ihåg Björn Linds kängrustakning de där gulddagarna i Turin-OS?
Eller Hellnerbacken i Oslo 2011?
Och nånstans hela tiden lever Emil även i en värld där Petter Northug (utom i går) kan dyka upp och ställa till det; både i spåret och uppsnacket och nedsnacket.

Nu blev det en lågsniffande, guldsökande rysk robot som flög förbi både här och där, både då och nu – och framför allt allihopa.
Nikita Krijukov kan nämligen inte bara åka klassisk stil. Han har utvecklat skejttekniken också – och resultat såg vi i går. När Krijukov petade in överväxeln på upploppet så var Emil Jönssons chanslös.
Alla är det förresten.
Ingen åker så fort som 27-åringen som tog stal OS-guldet framför näsan för alla redan i Vancouver 2010.
Det finns inget, absolut inget, som pekar på att de ryska sprintåkarna kommer att bli svagare nästa säsong där den stora höjdpunkten är OS i Sotji. Putin har plöjt med över 300 miljarder i det här projektet, och Ryssland räknar med rejält med guld tillbaka. Även i längdspåren.
Och vad ska man säga om just sprintåkarna – de är ju bäst redan nu.

Jönsson har dock åkt klart. Jag har från mycket initierad källa att han inte finns med i den tänkta svenska stafettkvartetten.

...jag gillade verkligen också vad Jönsson sa om Norge, Golberg och Northug. Det fanns inte ett enda hån där, bara beklagan. Det ger dock inga rubriker, i trakterna av hånattacker.

Årsundakillen fick också frågan från kvällstidningshåll om inte Sverige och Norge borde samarbeta för att stoppa ryssarna – och svarade ja, och medgav med ett leende att det fick väl vara en invit. Ett sånt där svar han känner sig tvingad till att ge, verkar det.
Det tror jag dock ingenting på.
Inte ett skvatt.
De enda strömningar som finns mellan nationerna är att tränare flyttar över gränsen, nu senast Arild Monsen i den svenska uppställningen. Att Charlotte Kalla blev inbjuden av Björgen och Johaug att träna tillsammans var en sak.
Att Petter Northug och Emil Jönsson skulle köra intervaller mot varandra är att famla iväg i fantasier.
Ryssland i alla ära – men skidåkning handlar fortfarande rätt mycket om Norge mot Sverige. Såna är vi, och dom.

...det gnistrade verkligen om den amerikanska dunderduon Jessica Diggins och Kikkan Randall. Vad Kikkan, namnet är förresten lika häftigt som utförskanonen Picabo Street, kan visste alla. Men Diggins skulle väl Charlotte Kalla i alla fall försöka rycka ifrån – det blev tvärtom när amerikanskan, fast hon bröt staven, körde ifrån på näst sista sträckan och bäddat för Kikkan Randall.
Det var USA:s första VM-guld i längdåkning.
Bara en sån sak.

Sverige–Norge.
0–5 i längdmedaljer i lördags.
2–0 i går, där Golberg gick in i nån vägg, och Björgen ville stå över.
Alltid något.

Mer läsning

Annons