Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Explosiv start gav gott slut

Det fanns en tid då alla bakvända uttalanden skulle komma från den gamle fotbollshjälten Rolf Zetterlunds eller Leksandsikonen Christer Abris läppar.

Det ena roligare än det andra.

Jag citerar i alla fall fritt.

Efter 1–2 mot HV71 och 2–3 mot Färjestad fick Brynäs nu utdelning radioaktivt och vann med 3–1 mot Luleå.

Annons

Ibland stämmer tränar-mumbo-jumbo-snacket om att prestationen var bra, men resultatet uteblev. Brynäs har gjort två bra bortamatcher i veckan, men bara fått en enda poäng med sig trots insatserna mot HV71 och Färjestad.
Det behövdes en god fortsättning för att inte tappa mark i tabellen, och den inte bara kom – en levererades i en tidig målexplosion.
1–0 efter 3,23. 2–0 efter 6,26. Detta mot Luleå som helst bara i undantagsfall släpper in något mål över huvud taget, utan gärna försvarar sig fram till uddamålssegrar.

Nu släppte Brynäs loss urkraften i den sista ansträngningen detta magiska 100-årsjubileumsår som överträffat det mesta med SM-guld, Jakob Silfverberg och Utomhusmatchen och säkert en massa som jag redan glömt bort men ändå är tacksam över.
Sebastian Enterfeldt är spelaren laddad med 5 000 volt, och den som verkligen kan visa vägen i en match för Brynäs.
Han satte tidigt in en saftig tackling, hård-frän-juste, på en Luleåspelare vid motståndarnas bås.
Han stack iväg själv och lurade Johan Gustafsson, förra årets guldmålvakt i JVM, med ett skott i första krysset som Luleåkillen kanske skulle/borde ha tagit – men mål blev det.
Han skickade i den andra perioden in 3–0 i ett power play där Andreas Thuressons passning var läcker.
Det höll på att bli ett tredje mål också för Enterfeldt på ett rätt identiskt power play i den tredje. Men två mål fick räcka, samt en vägvinnande insats.

...de tre nyförvärven Enterfeldt, Harju och Thuresson står förresten på elva, elva och nio mål och bara Calle Järnkrok med sina tio (samt 20 passningspoäng) tränger sig in i den trion.

7 786 fanns på plats, svältfödda på elitseriehockey eftersom Brynäs inte spelat hemma sedan i början av december, och att Brynäs gav allt, spelade bra och v-a-n-n var en bra återbetalning för det stöd och förtroende man fått från läktarhåll – ända fram till årets sista match.

De tre poäng som segern gav mot nuvarande serietrean Luleå var också viktig i en elitserie som snart saknar streckstrider, men där duellerna står om placeringarna från plats två-tre till åtta.
Sex lag finns nu inom åtta poäng, från Luleå på 62 till åttan Frölunda på 54, där Brynäs finns mitt i smeten med sina 57.

Eftersom jag var på bandy i fredags och såg SAIK bryta ihop mot Gais i slutminuterna blev jag ändå klarvaken när Luleå gjorde 1–3 med sju minuter kvar.
Men ett mål, en spräckt nolla för Honken som med veteranens vett och etikett hade skakat av sig tavlan mot Färjestad, var allt som Brynäs tillät Luleå.

...den där nr 7 i Norrtälje som spelade pojklagsmatchen mot Brynäs i andra pausen kommer att gå tidigt i draften nån gång 2025–2026. Kom ihåg var ni läste det först.

Nyårslöften? Det blev visst 82 krönikor under 2012. Det ska bli fler och bättre nästa år. I tidningen, på webben, i mobilen – överallt där vi numera ska leverera.
Om Brynäs, om Sandvikens AIK, om Gefle IF, om tappra Skutskärs IF och deras bandybana, om skridskohjältarna i Hagaströms SK som aldrig ger upp, om innebandy (jodå!), om skidåkning på längden och tvären, om orientering, om dumheter och om lite till.
...och om Strömvallen och fotbollsarenor – det är inte ens ett löfte, för där kan jag inte hejda mig.

Mer läsning

Annons