Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Förtroendekapital försvinner snabbt i Europahockeyn

Det puttrade på och vägen till en andra seger i European Trophy var elegant isbelagd.

Men Brynäs föll ihop ordentligt mot SC Bern, Schweiz vicemästare från i våras.

3–0 i tredje perioden, tre-noll alltså, blev till 3–3 och sedan förlust på straffar.

Illa. Uselt. Bedrövligt.

Annons

Nån kanske tror att jag ironiserar. Nån kanske tycker jag borde fatta att det bara är augusti och säsongen egentligen inte har börjat.

Nån kanske till och med tycker att jag borde vänta med viss värdeord tills det verkligen gäller något.

Kanske. Men ändå inte.

Ska man ta European Trophy på allvar – då ska man vinna såna här matcher, Brynäs.

Nu blev utvecklingen istället en rätt tydlig kopia av fredagsmatchen mot Fribourg-Gottéron, där Brynäs också hade 3–0 men tappade i sista – men hamrade in 4–2 i tom kasse och vann.

Nu var även Berns mål tomt i slutminuten när schweizarna jagade en kvittering – och verkligen fick den med 21 sekunder kvar.


Förlängningen blev mållös, och 2 873 åskådare fick sedan extremt tama Brynässtraffar av i tur och ordning Calle Järnkrok, Andreas Thuresson, och Johan Harju.

En lagom beige avslutning på matchen. Och problemet var kanske att Brynäs just lyckades glida i mål på en skridsko i fredagsmatchen, och trodde att samma manöver skulle fungera nu mot Bern. Det går inte ens att hänga ut någon enskild spelare, absolut inte den vikarierande Moramålvakten Daniel Hansen som övergavs skamligt vid 2–3-målet.

Guldtränaren Tommy Jonsson var kontrollerat besviken efteråt, men han och hans tränarteam såg dock inte vad som var på gång – utan blev lika paffa som alla andra när Bern utan egentlig tempohöjning plötsligt kom ikapp, och straffade sig förbi.

Bara att suga i sig, och komma ihåg. För alla.


Fast nu ska jag ge mig. Solen går upp i dag också, isen ligger blänkade vacker i Läkerolen och vi tänker fortfarande skicka en reporter för att bevaka nästa veckändas matcher i Pardubice och Liberec. Men rapporter om liknande insatser som i går vill jag helst inte trycka. Då kan Brynäs sluta lalla om att man är med i European Trophy för att vinna.

Det var ändå 2 873 åskådare på plats i Läkerolen, något mindre än på fredagskvällen, och den Brynäsklack som tagit sig in gjorde ett stabilt försäsongsintryck. Mest imponerande var dock de runt 40 Bernsupportrar som tagit sig till Sverige, och vittnar om ett hisnande hockeyintresse. Men så spelar också SC Bern sina hemmamatcher i PostFinance Arena, med en kapacitet på 17 000 åskådare med världens största ståplatsläktare som tar lite över 10 000 åskådare.

För tionde säsongen i rad hade SC Bern i fjol det högsta publiksnittet i europeisk hockey med 16 070 åskådare. Värt att veta.


...hade Brynäs vunnit matchen hade jag säkert skrivit något annat istället för att stapla siffror på varandra.

Därmed slut på gäspningar och burop för den här gången, och istället en snabbresumé: Sebastian Enterfeldt blir en personlig favorit i vinter, Thuresson/Järnkrok/Harju kan bli en kedja, Ryan Gunderson har nr 13 istället för 18 men balanserar vidare på blå linjen i power play, Emil Molin kommer att få ett genombrott och jag är jätteglad att Jonathan Granström är kvar, och tydligen har man byggt ut restaurangen och minskat antalet åskådarplatser i Läkerolen.

...och nej, jag såg verkligen ingen tendens till en fotbollsarena på parkeringsplatsen bredvid Läkerolen.

Jag ser egentligen inte någon tendens till nånting, efter att ha läst deprimerande nyhetsrapportering om jakten på nollpunkten i fotbollsarenafrågan. Istället nån typ av rekordenighet i intetsägande intresse.

Mer läsning

Annons