Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Hjälp - hur ska det gå 2013?

Ett skott från Dahlberg som Oremo inte hann med att styra in.

En nick som räddades på mållinjen.

Så nära var Gefle IF det där målet i slutsekundern, och den där segern, som hade gett åttondeplatsen i allsvenskan.

Mitt i allt odramatiskt efter den långa utandningen i torsdags på Gamla Ullevi var det riktigt spännande på Strömvallen.

Annons

Fast jag ska inte låtsas. Jag övervägde faktiskt att stanna kvar på redaktionen och vara herre över fjärrkontrollen, men föll för mitt eget grupptryck, tryckte mobiltelefonens öronmussla på plats – och fick höra att AIK hjälpte Elfsborg, att Elfsborg hjälpte sig själva, att Syrianska var starkt och att Gif Sundsvall skickades till Halmstad i ett osäkert kval.
Säsongens sista allsvenska match på Strömvallen, det kommer alltså 15 till nästa säsong, blev en av de mest underhållande. Båda lagen jagade segern, och fyllde på med folk i anfallen ända in på tilläggstiden.
GIF öppnade mest offensivt, eller fortsatte med "...en framåtlutad stil" som Olsson uttryckte det. Men fick bara 1–0 mot ett Helsingborg som just då var lite ointresserat. Men förra säsongens mästare har kvaliteter överallt, och vände till 2–1 och hade segern innan Jonas Lantto prickade in en yttersida på halvvolley.

Till slut ville till och med Hugo, på en hörna, gå upp och avgöra – men nånstans där gick gränsen för Olsson som tillät målvakten att närma sig mittcirkeln. Lika bra det. Hade Hugo släppts loss, nickat in 3–2 – då hade han nog slutat på fläcken. Nu ska mannen som stått varenda minut i 228 allsvenska matcher i svit fundera över en fortsättning.

GIF har gjort en oerhört stark avslutning, och återigen bevisat att man sportsligt hör hemma i allsvenskan.
Samtidigt har den halvvägs havererade säsongen inneburit ett tvärstopp i den utveckling som måste finnas, när allt annat kan ses som avveckling.
1) De flesta segrarna har tagits på bortaplan, och inte på Strömvallen – och publiksnittet ligger därför på skämskuddenivå.
2) I arenafrågan har kommun spelat bort GIF grymt och groteskt.
3) Ingen spelare har haft en utveckling på sensationsnivå – och därför har det inte tickat in några spelarförsäljningspengar
4) Samtliga punkter härovan har ekonomiska avigsidor och skapar skarpa trovärdighetsproblem för Gefle IF när det gäller att locka publik och sponsorer.

Min egen spelarranking för säsongen: 1) Mattias Hugosson, 2) Mikael Dahlberg, 3) Jonas Lantto, 4) Alexander Faltsetas, 5) David Fällman...men jag hade hoppats mer på Eric Larsson, önskat få se mer av Törnros.

...men ändå: Jakob Orlov gjorde ett av målen i går. Det blev nio i år, åtta i fjol och nio 2010 (plus ett i kvalet). Det kan se kantigt ut, det är inga Årets mål – men Orlov är tidernas allsvenska målskytt i Gefle IF.

Under sju säsonger har jag tippat svenska mästare som aldrig blivit svenska mästare (i fjol Örebro SK). Nu plötsligt stämde allt. Elfsborg vann. Rätt lag vann.
Gefle IF tippar jag dock nästan alltid rätt på, hittills har man i alla fall aldrig åkt ur allsvenskan. Jag hade Olssons IF som åtta, det skilde alltså ett mål i slutsekunderna från rätt där.

...jag vet att Elfsborgs ordförande Bosse Johansson är inbiten Brynässupporter, och såg flera av finalerna i våras– snacka om gulddubbel.
...fast SM-guld för Brynäs, SM-guld för Sandvikens AIK och fortsatt allsvenskt spel för Gefle IF är faktiskt en helt okej trippel för Gästrikland – även om det bara är jag som tycker det.

Mer läsning

Annons