Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Jag förstår att man vill spy efter ett sånt här lopp

Efter två silver i rätt tät följd, för att vara Sverige, trodde jag nästan svenska olympier kunde gå på vatten.

Lassi Karonen försökte. Han gjorde verkligen det. I alla fall försökte han ha ro genom en vägg av mjölksyra.

Men det var Fredrik Lööf och Max Salminen som gjorde det i starbåt – lite i förväg; ett brons är säkrat, det kan bli silver – och det ska seglas om guldet också.

Annons

Det går inte att säga annat än att seglarna, som för det mesta får hålla till på en annan ort (här Weymouth sydost om London), alltid har ett skepp som kommer lastat.
Ta Lööf som i sitt sjätte OS nu tar sin tredje medalj.
Och sporten segling, som skeppar hem en medalj för femte OS i rad. Silver–brons–brons–brons, får nu något vi kan fylla i valören för på söndag. Senaste guldet förresten, det tog John Albrechtson och Ingvar Hansson 1976.

Den svenska roddkulturen är betydligt mer begränsad. Vi är om möjligt mer ett paddlande folkslag, och det var just i kanot som det senaste OS-guldet kom för nu 2 900 dagar sedan när Marcus Oscarsson och Henrik Nilsson var först på 1 000 m i Aten.
Rodd, där har vi bara tagit medalj två gånger i den olympiska tideräkningen. Tydligen 1952 med nån fyramansbesättning, och även 1912 med en roddbåt som inte ens SVT:s Jens Lind lyckades spåra upp i det där fantastiska reportaget Solskensolympiaden.
Och så kommer det förbli.
Lägger Frida Svensson och Lassi Karonen årorna på hyllan verkar det inte finnas allt för många hugade ungdomar som vill plocka ned dem.
Fast Karonen. Man vet aldrig. Han är egentligen bara 36 år ung, eftersom satsning kom först vid 27 års ålder.

Men det som vid en målgång handlade om futtiga 76 hundradelar är egentligen en ocean när det gäller idrottskultur.
Storbritannien härskade en gång över världshaven och därför ibland behövde ro något i land också.
Så redan 1715 tävlade brittiska sjömän i singelsculler, och Henleyregattan i en starkt strömmande Themsen har rotts på årets 27:e vecka sedan 1839. Bara The Boat Race, rodduellen mellan universiteten i Oxford och Cambridge som hade premiär 1829 är äldre.
Om längdskidåkning är kultur i Sverige, så är rodd den kanske mest brittiska av sporter – även om det finns många på de olympiska programmet som britterna tar på sig födslorätten till.
Utkastat på landsbygden, i den lilla byn Dorney ett marathonlopp väster som London, ligger därför Eton College rowing center.
Idylliskt, sa Bill.
Idylliskt, sa Bull.
Det enda jag inte fick var thé och scones – och en medalj som tillägg.
I en två kilometer vattenkorridor har britterna bogserat hem en rad OS-medaljer.
Det var tre stycken när Big Ben slog för uppstigning på fredagsmorgonen, och den svenska medaljnedräkning höll på från ridsportens tredagarstävling, via dubbeltrap och nu skulle handla om singelsculler.
Det var fyra när Lassi Karonen plockade med sin kära roddbåt (brittiskt brons i herrarnas par).
Det var fem när han rodde mot startkajen (hemmaguld i damernas dubbelsculler).
Det var sex när hans för passerade den krusning på vattenytan som är roddsportens mållinje – men en vågskvalp för sent för britten Alan Campbell hade då redan fått den brittiska publiken att gå bananas.

Det finns fjärdeplatser och det finns fjärdeplatser. Det finns de som verkligen har kapacitet att ta medalj, som Sarah Sjöström, och de som ska utmana om det.
Karonen tillhörde den senare skaran, och tog i så han nästan spydde (och benen inte bar efteråt) och gjorde dessutom ett lopp som var det rätta årtag för årtag. Till slut var det hans kraft mot brittens teknik, och ursinnet lyckades inte vinna.
Han fick dock ge sitt yttersta, till skillnad från Peking där en förkylning förstörde den finalen.
Nu blev han snuvad av en britt, men där är han i gott sällskap eftersom hemmanationen nu exploderar i medaljimport.

...i dag: Damernas triathlon med Lisa Nordén i Hyde Park. Varför inte?

Mer läsning

Annons