Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Lockout? Nej, blackout!

Knappt hade en lockout tagit slut förrän vi fick se en blackout.

0–0 blev 0–4 i ett acceptabelt box play, en självförvållad kontring, en riktig dundertavla av Sebastian Lauritzen och en uppgiven plockhandske av "Honken" och det på fem minuter och 28 sekunder.

Och ändå säger folk att jag måste försöka vara lite gladare och positivare.

Glöm det. Just nu i alla fall.

Annons

...samtidigt måste jag ju påminna om det här resultat. Serietrean Linköping mot dåvarande serieledaren Skellefteå 6–0.
Det finns nyanser även i hockeyhelveteshysterin.

Men det var ändå kvällen när i stort sett alla andra lag, i alla fall de som finns i samma zon, vann; trean Linköping (se ovan), fyran Färjestad, femman Luleå och sexan Modo.
Finns det tåg som går i vinter, så håller det tåget på att koppla loss från perrongen just nu. Det som har en plats bland de fyra bästa som slutdestination. Visserligen är det ju så att alla matcher ger tre poäng för seger i elitserien, men eftersom det enda riktigt spännande är hur lag 3–8 ska formera sig så är det under det den närmaste månaden det kommer att ske.
Efter 2–6 mot HV71 ser Brynäs ut att aspirera på att bli tidigt valt i slutspelet. Gårdagens HV71, som är på så stark uppgång efter några svaga matcher före decemberuppehållet att man nu leder elitserien, har vunnit de sex senaste matcherna mot Brynäs.
Nu lämnade dessutom Ulf Dahlén, lite demonstrativt, stjärnor som Mikko Luoma, David Petrasek och Rhett Rakhshani hemma (Johan Davidsson var skadad), medan Brynäs i stort sett bara lämnade walk over under fel tidsperiod i matchen.

En journalisk grundregel är egentligen att man aldrig, verkligen aldrig, ska skriva hyllningsartiklar och rada upp nollar om målvakter i närområdet inför en match.
Det är bättre att göra det efteråt, när det är färskvara – än inför en match. Men samtidigt går det inte att blunda för att Johan "Honken" Holmqvist gjort strålande matcher i vinter.
Men då går det som det går också. Nu blev "Honken" först övergiven, och sedan totalt blottad och till slut uppgiven själv – och också avplockad av isen.
Fyra mål på bara några minuter, sedan var kvällen förstörd. För alla, utom troende smålänningar.

Sett i en munter backspegel hade Brynäs sin chans tidigt i matchen när Calle Järnkrok sköt över och Daniel Widing sköt inget vidare. Men så där kan man väl skriva om allt.
Mest av allt dallrade det till av misstag som lag som HV71, ja varenda bortalag egentligen, glufsar i sig, rapar – och sväljer samtliga tre poäng.
Tommy Jonsson försökte sig på ett väckelsemöte efter 0–2, fick göra ett nytt när han plockade av "Honken", och nån energi uppstod i hemmalaget. Men mest var det några starka minuter i den andra perioden, någon anstormning kom inte i den tredje.
De flesta verkade redan sitta i bussen på väg till Örnsköldsvik, och uppträdde som de suttit på ett flygplan från Ryssland i 22 timmar.
Många var svaga, men när Brynästränaren Jonsson satte ihop nya kedjor var det veteranforwarden, fjolårets sköna gubbe, Mats Lavander, som smaka bänken hårdast. Han står fortfarande på noll mål efter 32 matcher, och har verkar tyvärr ha slutat kämpa också. Jag gråter lite faktiskt.

Brynäs och Gävle kommun uppvaktade Brynäs kvinnliga och manliga junior-VM-medaljörer före matchen. Snyggt, även att en HV-spelare fick sin del. Kommunens blomsterkvastar delades ut av kommunalrådet Per Johansson.
Enligt inte helt tillräkneliga källor jag har inspekterade han före matchen och i hela den tredje perioden placeringen av den nya fotbollsarenan alldeles intill.

Mer läsning

Annons