Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Nu fick vi mål - men också förfest till ett fiasko

I positiv anda börjar vi med det bästa och roligaste.

Brynäs gjorde fem mål.

Det var 7 410 person på plats som fick se en galet, underhållande hockeymatch.

Så, då var det klart

Det är dock även min smärtsamma plikt att meddela att matchen Brynäs-Modo i den 23:e elitserieomgången hösten 2012 slutade 5–6, fem–sex, FEM–SEX.

Annons

Jag söker i den privata hårddisken och bläddrar bland anteckningar, och konstaterar att Brynäs ledde med 2–0 efter halva första perioden, med 4–2 i början av den tredje – och även med ett normalt sett dödande 5–4-mål sju minuter från slutet.
Men på den där frågan som numera är legio i tevesportintervjuandets svåra konst, vad kände jag för känsla just då, svarar jag – det här kan bli vad som helst.
Det blev det.
Det blev till och med värre.
Tre poäng, blev en poäng – men kunde ha blivit två poäng, men blev en poäng igen.

De tidiga 1–0- och 2–0-målen klistrade bara en tillfällig plåsterlapp över Brynäs försvarsspel, som såg darrigt och osäkert ut så snart Modo lyckades trampa sig in i området närmast Johan "Honken" Holmqvist.
Denne var ett tag det enda, plus kedjan med Harju, Enterfeldt och wild, wildare Widing som gjorde att Brynäs ledde och hade segergreppet om matchen.
Men till slut sprang självaste "Honken" läck också, och de räddningar han gjort tidigare i matchen raderades bort med några ovanligt och oväntat billiga insläppta mål.
En enkel hockeysanning är att om man leder matchen såväl en, två och tre gånger ska man nog ta den ända hem också.

Brynäs klarade inte av det. Och det här var den femte raka förlusten i Läkerol Arena, och det här måste också berättas:
Det Modo Brynäs i går mötte var elitseriens formsvagaste lag, och hade på de senaste tio matcherna bara fem poäng av 30 möjliga; detta efter en övertidsseger mot Växjö för nån match sedan – och 2–1 hemma mot just Brynäs den 19 oktober.
Det var alltså inte serieledande HV71 som hade stannat kvar sedan i torsdags för att kvittera ut nya poäng i Gävle. Det var ett lag som fallit från serieledning till snudd-på-totalkris.

...dom lustiga säger att sjukskrivne Brynäscoachen Tommy Jonsson slet sitt hår över lagets försvarsspel, därhemma i tevesoffan.
Jag tror att Jonsson saknades, inte för att inte Janne Larsson och Gunnar Persson kan sina jobb – utan det finns en helhet i styrspelet även på ledarnivå och att det saknades en röst i det rollspelet i går. Hade Brynäs varit ett självspelande piano just nu, så hade ingen ens reagerat – men nu ragglar laget fram i elitserien.
Nu rann det också iväg till hela sex insläppta mål – och tyvärr är det alltså så att den där halvt imponerande segern mot Linköping i tisdags inte innehöll mer än en trepoängare och inte en återkomst till seger- och säkerhetslinjen.

Sekvensen när Modo stack i en spelvändning med sina enda tre (!) utespelare, men Brynäs bröt i egen zon och kom med tre spelare mot Modos totalt övergivna målvakt är nog hockeyhöstens knäppaste. Sedan Lauritzen till Järnkrok till Lauritzen...och utanför! Utanför!! Utanför!!!

Jag gillar ofta Andreas Thuresson, från mustaschen till spelet. Men den där utvisningen i förlängningen som gav Modo 4–3-spel och 6–5-mål var lika kokko som den där tiominutersgrejen från båset i torsdags.

Nästa vecka: AIK borta på tisdag, Färjestad hemma på torsdag och Luleå borta på lördag. Jag ser inget annat än att det behövs två raka segrar för att återvinna respekten.
Men hur? Med det försvarsspelet. Med den backbristen. Bertilsson är verkligen saknad, och inte blir väl försvarsspelet säkrare av att Mads Hansen åkt på nån skum infektion som håller honom borta från sarghörnen.

Brynäs skakas helt tydligt av en post-guldchock, och när jag hör Janne Larsson säga saker som "...vi hade ingen disciplin i försvarsspelet", "...många tar inte ansvar" och spelare prata om "...vi blev alldeles för bekväma och trodde att det skulle lösa sig automatiskt" så är det bara att konstatera.
Tommy Jonsson har fått sin första hockeykris som headcoach.
Hundraåringen Brynäs IF har firat sig fram till något som ser ut som förfesten till ett fiasko.

Mer läsning

Annons