Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Tack och lov för Super-Dario

Det är säkert bra för uppmärksamheten för sporten, de världsmästerskap i skitsnack som numera alltid pågår så snart doften från en vallabod sprider sig.

Men även om herrarnas skiathlon dessutom var ett skitlopp, så var det i alla fall en skidkung av den tysta, starka typen som trängde sig ut ur den breda massan och vann.

Fem norska medaljer en lördag är ungefär alla för mycket.

Därför, tack och lov för Super-Dario.

Annons

I skidversionen av spagettiwestern "Den onde, den gode, den fule" dubblerar alltid Petter Northug skickligt och villigt som både den onde och den fule.
Den gode spelas dock av Dario Cologna, sportens motsvarighet till tennisens Roger Federer, och man kan undra varför just två schweizare dessutom behärskar konsten att vinna (...och förlora, nån gång) som gentlemen.
Han säger aldrig ett ont ord om någon. Efter sitt första VM-guld kunde han i går sträcka sig till en hånattack light-light när han sa att "..ingen ville göra något" om det skiathlonlopp där inget hände – utom att han själv gick på näsan en gång.
Han skötte resten också.
Han gjorde något, och han gjorde det rätt – och han gjorde det när alla andra hade avvaktat sig in i varsin parkeringsficka.
Till och med självaste Petter Northug slog knut på sig själv, och låg inte i rätt fil i skidrusningskön när startskottet äntligen gick för det...jag kallar det nog ett tämligen intetsägande skiathlonloppet, som avskräcker från fler.
Cologna hade ett OS-guld från 2010, tre totalsegrar i världscupen, tre segrar i Tour de ski och ett fiasko i Oslo-VM innan han nu tog sitt första VM-guld.

Tur det förresten. För nu fick Norge b-a-r-a placering silver–brons–fyra i herrloppet, vilket var en skuffelse i förhållande till damloppet där det blev Björgen–Johaug–Weng–Steira.

Svenskarna var inte tillräckligt bra för att hänga med i loppet, och det är bara att hoppas att Marcus Hellner värmde upp inför söndagens lagsprint genom att åka och hålla koll på norska skiddräkter bakifrån.
Till söndagens lopp utser jag härmed Hellner som förste grillmästare. Det är därför han har fått rollen att åka sträcka nr 1, 3 och 5 i lagsprinten.
Han ska slänga på tändvätska på kolen på förstasträckan, skapa rökutvecklingen på nästa – och sedan vrida på gasolen på sin sista.
Hellner ska se till att Emil Jönsson får ett vinnande utgångsläge på den sistasträcka, där Petter Northug ska få lägga energin på att försöka kämpa sig ikapp.
Inte bara Northug förresten. Utan även Alex Harvey, Nikita Krijukov, kazakanen Poltoranin och andra medaljspekulanter.
Lagsprint är en skum gren, lite av en gatukorsning i bergsby – och är egentligen inte sprint utan nån slags intervalltävling i uthållighet.
Jag hoppas bara den svenska taktiken håller, och att den svenska lyckan från just Italien håller i sig på distansen. Svenska herrar har bara tagit medalj en gång i ett mästerskap tidigare i grenen, och det var just i Italien och det var i Turin-OS 2006.
Då vann Thobias Fredriksson och Björn Lind, och det var en svensk skiddag det – alldeles innan hade Anna Olsson och Lina Andersson tagit damguldet.
I övrigt knappt mätbara placeringar, till skillnad från damerna där det är de regerande världsmästarinnorna som ställer upp. Med samma taktik som herrarna, vilket översatt betyder Charlotte Kalla som starttjej.

Jag känner dock ingen skadeglädje över att Petter Northug missade pallen, och att han efteråt sa att det var den distans han hade störst chans att vinna på.
Han är inte direkt den som bryter ihop – utan bara ger igen.

..."Vi har e-t-t av världens bästa landslag" – Ibland tror jag att Marit Björgen är så rysande bra, snäll och trevlig att hon driver med oss alla utan att tänka på det.

Norge tog alltså på en dag fem medaljer. Blixtrar det inte till i dag, undrar jag om Sverige tar så många – totalt.

1–2 mot Rögle, efter förlängning. Varför hålla på och tjata om att slutspelsplatsen är i fara.
Brynäs har ju inte ens i slutspelet att göra.
Resultaten 2013 innehåller en rad prestationer och ett tabellras som inte ens har i elitserien att göra.

Mer läsning

Annons