Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Välkommen...inte

Jag tror att jag ska börja med att det vore bra om vi är överens om en sak, i alla fall.

Eller vad säger Carina Blank och ni andra i kommunledningen?

Vi ligger väl lite lågt i det här med ”Välkommen ombord”, den här veckan.

Eller hur?

Ok!

Då kör vi.

Annons

Det är självklart inget problem att leka hela havet stormar när man står i en bassäng som är för grund för att arrangera sim-SM, så jag ska inte rinna i väg.
Att Gävle på ett förnedrande sätt fråntas, alltså fråntas, fråntas (!), SM-veckan 2015 är inget annat än pinsamt.
SM-veckorna är på en småskalig, svensk nivå ett olympiskt spel där en kommun vässar och filar på en ansökan (inte mutar, dock), argumenterar, samarbetar, övertalar – och till slut erövrar.
SM-veckorna är också intressanta intäktskällor i skattekronor räknade, eftersom de drar till sig riktigt många besökare.
Men i Gävles modell är alltså botten nådd, innan vi knappt hade börjat.

Ni kan anklaga mig för enögdhet eller skumögdhet i stället för klarsynthet, men jag ser alldeles för tydliga samband med det som händer och det som inte händer i Gävle kommun.
Vi hade under några veckor en trafikavstängning i centrala Gävle som beslutades på en nivå, men på gatuplanet var motorbullret ett annat – och det hela slutade med att...jag vet faktiskt inte riktigt. Jag tror att några blev nöjda, några missnöjda och de som bestämde bara gick vidare till nästa ofullbordade verksamhet.
Vi har en arenafråga som, mot all logik, allt mer pekar på att allsvenska Gefle IF (ett mål från åttonde plats, kom ihåg det!), får spela inför ytterligare en träläktare med en sponsorvåning med utsikt över Gavleån. Ingen vill egentligen ha den där läktaren för 40–50 miljoner, de flesta vill något annat – men nu har vi ju klubbat det här och då får det bli som vi bestämt!

Jag slänger inte in ett avgå alla, vi har ju i alla fall demokratiska val i stan – och nästa chans kommer 2014. Problemet är väl att det ibland är svårt att se skillnaderna i åsikter. Jag har märkt det i arenadebatten, där jag till slut har fått svårt att skilja S från Mp, V från Fp – även om C nu plötsligt aviserat något annat.
På avdelningen leka affär, något som man ägnar sig åt med stor energi inom Gävle kommun, hittade jag dock förra veckan ett citat som löd så här när försäljningen av Fjärran höjder dök upp i nyhetsrapporteringen:
”Kultur&Fritid får inte in de pengarna (89 miljoner kronor), utan Gavlefastigheter som äger anläggningen. Vi rår inte över deras pengar.”
...men skulle Gävle kommun, mot bättre vetande, bestämma sig för att bygga om den påtänkta SM-bassängen – så skulle alltså Kultur&Fritid stå för kostnaden.
Snurrigt. Ja, riktigt ordentligt. Jag tror inte ens jag klarar av att åstadkomma transparens – och det är mycket möjligt att det är just det som är meningen.
Men här nånstans, i såna här piruetter i konstsim-SM (som kräver jättejättejättedjupa bassänger) finns förklaringen till att Gävle ansökte om, erövrade – men till slut fråntas SM-veckan 2015.

Den ena handen visste inte vad den andra handen gjorde – och den tredje fick foten.
Gatuavstängningen II.
Jag nöjer mig dock med att konstatera att grundstötningen i Fjärran Höjder är en pinsam händelse för en kommun med ambitioner att synas och att finnas och där besöksnäringen är en tillgång.
Det skrämmande med historien, SM-veckan kommer med största säkerhet att tilldelas konkurrenten Sundsvall så förnedringen är total, är dock troligen att den inte leder till något.
Inte en fruktsam debatt om förmågan att tänka efter före.
Inte krav på något, inte ens eftertanke.
Bara en bra idé, som nu sköljs ända ut i det hamninlopp man i alla fall håller på att muddra.

Troligen hade dock arrangemanget gått att lösa på något sätt, om Svenska simförbundet bjudit till. Men där finns en attityd av modell attackdykare där man inte nöjer sig med att ett sim-SM går att genomföra – utan man som vidareeffekt vill ha permanenta anläggningar och använder just SM-veckan som kravskopa för att bygga dessa.
Det var också en fälla som Gävle gick i till slut – och som nu inte kostade miljoner kronor, men väl renommé och kollektiv självkänsla.
Vi dög inte.
Vi klarade inte av det vi skulle.
Jobbigt. Eller hur?
Välkommen...inte.

Mer läsning

Annons