Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Vinnare på poäng, trots allt - GIF

En eftermiddag i allsvenskan, hösten 2012:

Annons

Först får Gif Sundsvall stryk med 2–3 mot AIK efter en blixtrande, underhållande match.
Sedan spelar Gefle IF 0–0 hemma mot Kalmar i en match som, som, som...inte var lika kul.
Vinnare ändå, på poäng – Gefle IF som gled ifrån Sundsvall lite till där i kvalstreckkalabaliken.

Jag är ju inte den första att bli uttråkad på jobbet, så jag satt och kollade in både det ena och det andra i Gefle IF:s spel.
Det som ett tag i andra halvlek var ovanligt vägvinnande...i sidled.
Då hade GIF, med framför allt Alexander Faltsetas i en allt bekvämare roll, ett bra grepp om spelet och rullade sig fram till inläggsläge efter inläggsläge.
Problemet var att den där sista bollen i stort sett alltid skulle slås av högerbacken Pär Asp, eller undantagsvis vänsterbacken Jens Portin – och även om kvaliteten i den där sista passningen skiftade rätt rejält så var det också ett rätt meningslöst matande.

Matchen var nämligen också ett fotbollsbiologiskt experiment av Mr Kalmar, tränaren Nanne Bergstrand. Han ställde upp laget med tre mittbackar, två defensiva mittfältare – och folk som täppte till på resten av ytorna också.
Det gjorde att när GIF väl hittade ett läge, så stod i stort sett hela östra Småland i position och väntade på bollen – och det gick som det gick.
0–0 alltså.
Det där är även förklaringen till att matchstatistiken blev skummare än skum – GIF vann nämligen bollinnehavet med 51–49. Det har bara inträffat ett fåtal gånger sedan den räkningen infördes i svensk fotboll.

0–0 är ändå ett resultat som det går att leva med, när det sitter ihop med den övriga veckans 1–0 mot Mjällby och 1–0 mot Gif Sundsvall. Sju glödheta poäng på åtta dagar. Det gör att GIF nu med fem matcher kvar av allsvenskan har allt i egna händer – och dessutom plötsligt tre poäng upp till kvalplatsen som Sundsvall övertagit.
Det är också GIF:s plötsliga formhöjning som ligger bakom den skräck man spred i Sundsvall i onsdags, och den respekt som Kalmar accepterade i går.
Det var den som gjorde att Nanne Bergstrand stuvade om och tänkte om i sitt eget lag, och för egen del fick en poäng med sig hem i bussen som det står bland annat "Svenska mästare 2008" på.

Det hade dock inte blivit 0–0, utan 0–1 om inte Hugo hade varit på tårna där i den 24:e minuten när Kalmar lyckades tråckla fram bollen till Abiola Dauda.
Nigerianen hade gjort 13 mål innan den här matchen.
Det har han fortfarande – tack vara GIF-målvakten. I de här matcherna som GIF svepte hem sju poäng i har man hållit nollan – och det har alltid funnits en nyckelsituation och ett läge där underläget kunde ha blivit verklighet.
Sundsvall hade ett liknade läge i första halvlek, men Hugo var långt ute och flaxade fram en nolla där och gjort det alltså igen.
Mattias Hugosson har nu hållit nollan tio gånger den här säsongen, och är lika pålitlig och säker som alltid.

Kalmarmittfältaren Henrik Rydström har hunnit med rätt många 0–0-matcher sedan han började i Kalmar 1993, så han var säkert betydligt mer nöjd med intervjun eller samtalet med Peter LeMarc som publicerades stort uppslagen i Dagens Nyheter i går med rubriken "Sången dom spelar när matchen är slut."

Tydligen var jag på fel plats igen. Från Jernvallen rapporteras 1–1 mellan Sandvikens IF och Vasalund och dessutom stor underhållning.
Tack Svenska fotbollförbundet för att det inte går att se båda matcherna!

Mer läsning

Annons