Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsbergs IF 100 år

På Strömsbergs anrika bruk producerades det världsberömda stångjärnet vid tiden för Strömsbergs Idrottsförenings skapelse. Det var strax efter solskensolympiaden i Stockholm 1912.

AnnonsUnder tidigt 1900-tal "producerades" på bruket också en stor löpare vid namn John Broberg, som kom att bli internationellt berömd och nästan lika berömd som brukets produktion av stångjärnet. Mycket av stångjärnet gick på export till Sheffield i England.
John Broberg, som var stor på de svenska löparbanorna, kunde även mäta sig med och i bland slå den finska eliten på långdistans.
När nu Strömsbergs IF fullbordar sin sekellånga verksamhet med en jubileumsfest på Hedens IP ute vid bruket, kan man se tillbaka på en en lång rad av ärofyllda insatser i sportens värld.

Att greppa hela verksamheten låter sig inte göras. Men det blir här några glimtar från vad föreningens aktiva uträttat under tio dicennier.
Det var på hösten 1912 som föreningen bildades. Men det hade utövats bland annat friidrott på bruket flera år tidigare. Då under primitiva förhållanden, men publiktillströmningen var det inget fel på. Brukets ångbåt hämtade exempelvis vid flera tillfällen publik från Tierp.
Friidrotten med två glansperioder
Naturligtvis bidrog Stockholmsolypiaden till att idrottsintresset tog fart på bruket.
Friidrott, skidor och fotboll är de sporter som gett glans och berömmelse åt jubilaren. Skidor och friidrott var först och mest uppmärksammade. Men fotbollen har på senare år tagit sig upp på jämnbördig nivå och är nu föreningens flaggskepp.
Den fria idrotten, kanske främst när det gäller löparen John Broberg, som härjade i den svenska eliten inte minst på 1920-talet, blev stark redan från början. Broberg tampades också med den finska eliten med framgång.
Broberg plockade hem flera SM-silver på 10 000 meter och vann även brons på den dubbla distansen. Kastaren Leo Forsmans återkomst hem till Strömsberg bidrog till, att tillsammans med Broberg sprida extra glans över klubben. Leo tog också Strömsbergs första SM-medalj. Forsman plockade hem silvret vid SM-tävlingar i Gävle. Strömsberg hade i tidiga år faktiskt två landslagsmän i spjut, Elis Giljam och Harry Forsman. Det torde inte vara många som känner till, att föreningen haft dessa två i landslagsdräkt!
År 1926 blev ett historiskt år för Strömsbergs IF. Då arrangerades nämligen de första Sommarspelen på Hedens IP. Många ur den svenska friidrottseliten har genom åren tävlat i de traditionella spelen på den charmiga idrottsplatsen, där bland annat löparna i första kurvan passerade en reslig tall och i sista kurvan före upploppet "rundade" ett par granar.

Sommarspelen fanns kvar i föreningens verksamhet fram t o m 1979.
Friidrotten hade genom åren blandade framgångar. Men från slutet på 1960-talet och under -70 talet hade friidrotten en ny glansperiod.
Som lagenhet visade Strömsberg upp en styrka som inte tidigare funnits i föreningen och man visade verklig klass i både riksserien och i distriktsserien. Under flera säsonger fanns förstalaget med i Svenska Cupen och hade stor framgång.
En ung mycket duktig talang växte också fram i friidrottsstallet. Det var Örjan Hemström som framgent blev landslagsman på 3000 meter hinder. Kastaren Svante Wadman plockade också hem guldet i diskus på B-SM. Höjdhopparen Stefan Fougman uppväxt i Karlholm, tog sig för första gången över två meter vid Sommarspelen 1975, som då också innefattade "landskampen" mot finska Janakkala.
I Uppland var det bara stora Uppsala IF som kunde sätta föreningens friidrottare på plats. Friidrotten hade också internationell prägel i utbytet med finska Janakkala under flera säsonger.
Strömsbergs stronga löpare tog också flera gånger hem den populära Majstafetten som körde på Tierps gator. Föreningen plockade också hem det av UNT uppsatta vandringspriset. 1979 beslöt friidrottarna att gå egna vägar och bildade en specialförening.
Thage och Sivert skidkungar i Uppland under många år.
John Broberg var faktiskt också den förste från föreningen som ställde upp på ett DM i skidor. Det hände i Gimo 1919. Nu var väl inte John lika "skarp" här som på löparbanan. Han slutade på en nionde plats. Den förste "riktige" skidåkaren i föreningen sägs enligt historiken ha varit skogvaktaren Gunnar Sjögren. Gunnar tävlade så tidigt som 1913.
Enligt historieböckerna så blommade skidåkningen på allvar när Nordupplandspropagandan instiftades 1923.
Föreningens första DM-titel tog Lennart Möllenberg, som 1933 tog hem juniorklassen. Det första DM-tecknet på seniorsidan bärgades av Einar Ek 1936. Andra åkare av god klass vid den här tiden var Evert "Gråtis" Eriksson och Nils Lundberg.
Vi hoppar fram till 1947 och här inleddes en epok. En hel rad "Erikssöner"spred glans över Strömsbergs IF. Denna skara skarpa skidåkare plockade hem massor av DM - tecken och medaljer ända fram till in på 1980 -talet.
Thage Eriksson, uppvuxen i skogen kring Ralbo, var först i raden att ta hem mästerskap. Thage vann juniorklassen 1947.
Andra mycket skarpa åkare med efternamnet Eriksson var Sivert, Stig, Rune, Agne, Lars Erik och Christer.
De allra skarpaste var Thage, Sivert och Stig. Thage och Sivert var under olika perioder Upplands skidkungar. Stig blev väl mest uppmärksammad för en strålande insats i Toboloppet 1962, där han satte självaste olympiern och SM-vinnaren Rolf Rämgård på plats.
Stig var i fint sällskap. Här fanns bl a Assar Rönnlund, Lennart "Lilljärven" Larsson och Sture Grahn på startlinjen.
Under den här långa epoken fanns också flera åkare av bra klass.Karl-Bertil Wallin, Holger Jansson, Sigvard Johansson nämns i historiken.
Bernt Hellström och Lars Hemström var stafetträvar, som gärna körde startsträckan. Här fanns också Carl-Bertil Axelsson.
Strömsbergs skidåkare har efter 1980 fortsatt att härja i resultatlistorna från DM-tävlingar. Nu var det de äldre som i "gubbklasserna" plockade hem rader av mästerskap. Veteranerna fanns också med både på SM- och VM tävlingar.
Nyförvärvet Elis Åberg har till och med ett par gånger kunnat titulera sig världsmästare som "Strömsbergare". I hop med Stig Olovsson blev också Elis världsmästare i stafett vid veteran- VM 2007.

I seniorklassen har Olof Hedberg efter 1980 varit mest framgångsrik med fem DM-guld. Broder Nils såg också till att Strömsberg fick en landslagsman på rullskidor. Sommaren 2005 åkte Nils i blågul dress världscupen i Lettland.
På damsidan har Mikaela Sundbaum tagit flest DM-titlar. Mikaela som startade sin träning på föreningens egna elljusspår ( invigdes 1962) med Rune Eriksson som tränare. Mikaela tog fem DM titlar redan i ungdomsklasserna.
I nutid är Stefan Ekman det största namnet inom Strömsbergs skidor. På senare år har också Tony Axelsson visat sin snabbhet på "laggarna" och blev i Månkarbo sprintmästare för några år sedan.
På skidsidan kan vi också ta med den store ledaren Sten-Erik Jansson som bland annat körde över 20-talet Vasalopp.
I ett försök att åter få fram stora skidnamn så jobbar på senare år Birger Jansson och Anna -Karin Jacobsson med klubbens ungdomsverksamhet.
Fotboll dagens flaggskepp i Strömsbergs IF
När Strömsberg på hösten 2009 stod som seriesegrare i fotbollstrean skrevs också historia i klubbens mångåriga verksamhet. Aldrig tidigare hade föreningens fotbollslag nått sådana höjder i de svenska fotbollserierna.
Att det sedan också blev en strålande bronsplats i sluttabellen den första säsongen var mycket, mycket starkt.
Men redan 1907 alltså fem år innan Strömsbergs IF bildades. Ja, faktiskt redan 1904 finns det uppgifter om att brukspojkarna möter närliggande brukslag.
Den första laguppställningen finns från 1907, då blev det förlust mot kollegorna från Lövstabruk med siffrorna 0-3. Officiellt invigdes Hedens IP den 17 augusti 1913 då Strömsbergs Bruk stöttade projektet.
Fotbollsmässigt spelades det mest matcher mot andra "brukslag". Transportmedlen var oftast cykel, men det hände att man kunde åka häst och vagn. Det berättas också att brukets likvagn användes för att transportera fotbollsspelarna!
1927 blev ett genombrottsår för fotbollen i föreningen. Fotbollen hade fram till dess fått stå tillbaka för friidotten och skidorna.
I ett nytt matchställ spelades den mycket viktiga matchen mot Tierp på Heden. Matchen vanns av hemmalaget med klara 5-2 och fotbollen i Strömsbergs IF tog fart.
Den första seriesegern togs 1932 i Nordupplandserien klass 1. Men i kvalet blev det stryk av Österby. Året därpå blev det åter serieseger och direktuppflyttning till Upplandsserien. Här fanns Strömsberg kvar under större delen av 1930- och 40-talet. Uppflyttning till elitserien blev det 1954. Inför säsongen 1971 erbjöds också Strömsberg en gratisplats i Upplandsfyran. Strömsberg tog det erbjudandet och det visade sig vara ett lyckat beslut.
1991 vann Strömsberg Upplandsfyran och en ny milstolpe passerades när det blev uppflyttning till fotbollstrean.Det blev tre säsonger i trean. Sedan kvalade Strömsberg flera gånger för att nå trean, men utan att lyckas.
Men Strömsberg kom igen och tog åter en plats i trean efter att ha slagit Bälinge i seriefinalen. Efter det andra året i trean så toppade laget och det största som hänt Strömsbergs Fotboll var ett faktum. 2010 spelades första säsongen i fotbollstvåan.
De följande säsongerna fram till årets återstart på en spännande höstsäsong talar för att det unga Strömsbergslaget ska kunna klara nytt kontrakt.

SÖREN ÅKERMANMer läsning

Annons