Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy Jonsson är mannen just nu

Satsa allt nu, Brynäs!

Gå för guldet, Brynäs!

Jag trodde faktiskt på nånting spännande, nånting banbrytande, nånting okänt var på gång när jag skrev så där i våras.

Annons

Men jag hade faktiskt inte anat att det skulle gå till så här, och att det skulle bli en SM-final mellan några som alla kallar spelande lag – och att ett av dessa skulle vara Brynäs.

Brynäs–Skellefteå kommer att bli en höghastighetsduell längs E4, som kommer att nå såna virvlande nivåer att vi måste pendla med flyget för att kunna hänga med.

Skellefteå var i final i fjol, och att spela sig fram till ny är nytt bevis på vilken typ av modern, initierad och motiverande tränare som Anders Forsberg är.

Men jag överlåter till kollegorna på tidningarna i Skellefteå att helgonförklara Forsberg.

Här i Gävle nöjer vi oss med att konstatera att vi fått en Tommy Jonsson-effekt som fått påskriset att slå ut i Brynäsfärger.

Jonsson är en av säsongens överraskningar i Brynäs, och man måste faktiskt gå ännu längre och konstaterar att det som en del tyckte var en lågbudgetlösning, en kompromiss, en kompisgrej – istället för att plocka in Wikegård, eller Wikegård eller Wikegård – blev en succé.

En av många hemmaplansfördelar i finallaget Brynäs.

Det moderna ledarskapet verkar dock bestå av helt andra saker är intresset av att vara massmedialt intressant, och stå för de skarpaste åsiktern och de fränaste fräckheterna.

Tommy Jonsson är mannen just nu.

Och ingen ska för en sekund inbilla mig att han tog över något självspelande elitserielag.

Det lag som nu spelar SM-final är Tommy Jonssons lag. Byggt från insidan med smartness, och tillmejslat på utsidan med en vass, modern anfallshockey som först Frölunda och sedan Färjestad inte lyckats värja sig mot.

Jonsson stod där med en rad talanger, men alla vet att unga spelare inte alltid är de enklaste att leda och lära – om man nu inte som Jonsson verkar ha en språkbegåvning som spänner över generationsklyftor.

Han hade också en trupp som saknade backar och målskyttar, om jag minns kritiken rätt. Jag gömmer mig heller inte bakom någon av Stortorgets pyloner. Jag var säker på att Brynäs skulle behöva förstärka ytterligare för att nå så här långt, och att Mattias Ekholm backade hem från NHL var självklart en sån pusselbit.

Det var med stort intresse jag läste vår intervju med Jonsson häromdagen, där tränaren själv hyllade bänkbacken Jonathan Carlsson för dennes lojala inställning i brist på istid.

Jag tror dock att Carlssons uppträdande också har sin grund i Jonssons agerande. Det har egentligen inte varit en maximal säsong. Brynäs spelar SM-final trots att en landslagsspelare som Lauritzen försvann för gott, och att självaste lagkaptenen Dackell tvingades lämna walk over för evigt.

Samtidigt har Jonsson (och Larsson, och numera sjukskrivne Pecka Alcén) i-n-t-e valt en förstamålvakt utan låtit den gamle folkhjälten ”Honken” och Niklas Svedberg samsas – och även det har gett en succé i form av Svedberg. Helt mot mina tips, men varför protestera?

Vad jag vill säga är att Jonsson inte bara ställt sig på isen, dragit sig i skägget och myste över att vara elitserietränare.

Han har fyllt rollen med ett kunnande och en passion som gett Brynäs och Gävle en 100-årspresent som många har beställt – men få haft kontanter att lösa ut.

En nyhet i årets SM-finalserie är att det spelas matcher enligt NHL-konceptet back-to-back – alltså två dagar i rad. Det gör att det blir finalsnack både lördag och söndag, med match i Skellefteå på lördagen och i Gävle på söndagen (som spelas kl 19 – för att spelarna)

Jag tror att det kommer att gynna Brynäs.

Det är så lite som skiljer, men Brynäs har fått lite vila och framför allt lite läktid under påsk att även om Skellefteå är uppe i varv till den första matchen och kanske vinner den – som kommer Jonssons studsar-alltid-tillbaka-lag att ta över finalserien.

Det är bara att vika ordning de där klapp-klapp-kastanjetterna.

Klapp-klapp-spelet kan börja.

4–2 i matcher blir det. Guldfest i Läkerolen torsdag den 19 april runt kl 21.25. Då är Järnkrok mycket, mycket pigg.

... och jag är inte det dugg oroad över det här med att Skellefteå har hemmaplansfavör. Brynäs har vunnit fyra av fem bortamatcher i slutspelet mot Färjestad och Frölunda.

Mer läsning

Annons