Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens bästa orienterare sprang Viken Indoor i Sandviken – följ med ut på banan i TV-klippet

Orienteringssäsongen är över...inte alls.
I helgen gick Viken Indoor i Sandviken – med Tove Alexandersson, världens bästa orienterare på startlinjen.

Annons
Tove Alexandersson

Viken Indoor?

Jo, här är tävlingen som lockade över 300 (!) orienterare från stora delar av Sverige – och gav dessa en utmaning en sprinttävling inomhus.

Bakom idén för tävlingen stod två elever från orienteringsgymnasiet i Sandviken, Simon Dahlberg från Nolaskogsarna och Erik Herne från OK Ravinen. Tävlingen var deras examensarbete och arrangerades av OL-gymnasiets speciella klubb OK Pers Lärjungar.

Och det blev en...succé.

– Ja, jo – det får man väl säga, säger Simon Dahlberg. Man har ju kört den här typen av tävling i några år och vi har varit där och sprungit – och tyckte att det ska vi göra något liknande av.

– Och det blev uppskattad. Vi hade väl inte räknat med s-å många tävlande. Men det var kul och det fungerade riktigt bra.

Målområdet.

Viken Indoor sprangs alltså inomhus. I Bessemerskolans alla lokaler.

– Det var inte orientering som i skogen, mer likt en stadssprint – men i miniatyrformat. Mycket handlade det om att orienterare sig i en labyrint, berättar Simon Dahlberg.

Tävlingsledarna Erik Herne och Simon Dahlberg

Kollar man resultatlistorna så ser man löptider på runt 50 minuter för seniorerna och nånstans 15-20 minuter för de bästa på ungdomssidan. Var det så svårt?

– Ja, det är förklaringen. Att hitta kontrollerna var inte det svåra, de gick ju inte direkt att gömma undan. Undan problemlösningen handlade om att orienterare sig rätt i den labyrint vi hade skapat.

– Och ja, det var riktigt svårt.

Det märktes. Vi nämnde att Tove Alexandersson, världens bästa orienterare och kandidat till Bragdguldet, fanns på startlinjen. Hon har ju gått OL-gymnasiet i Sandviken. Men nu nådde hon inte målet.

– Nej, jag hann inte snacka med henne – men hon hoppade tydligen över en kontroll. Hon tog det väl inte så allvarligt, om jag säger så.

Det var alltså premiär för Viken Indoor och alltså 378 startande under lördagen och lite mer än 300 under söndagen.

Blir det en fortsättning?

– Det var väl en fråga vi fick, men då får ju nån annan ta vid. Vi är i alla fall jättenöjda med att det blev en så bra och kul tävling.

– Det fanns ju verkligen möjlighet att prova på – och sånt behövs i vår sport som kan vara rätt svår i början.

Se britten Tony Udris springa – med headcam i youtubeklippet är nedan:

Här kan ni hitta alla resultat.

Annons