Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportbiblioteket i Sandviken byter namn till Fritidsbanken – nationellt koncept

I mitten på juni förra året invigdes Sportbiblioteket i Sandviken av Kungsbergets alpina stjärna Sara Hector. Nu får verksamheten det nya namnet Fritidsbanken – och blir en del av ett nationellt koncept på ett 30-tal orter i landet.

Annons

Fritidsbanken startade i Deje i Värmland 2013 och var först i landet med att låna ut sportprylar gratis i organiserad form. Nu finns verksamheten på ett 30-tal orter och antalet växer kontinuerligt.

Även Sportbiblioteket i Sandviken ansluter sig nu till verksamheten. Precis som tidigare kommer möjligheten att låna sport- och fritidsutrustning finnas, men under nya namnet Fritidsbanken.

– Anledningen till att vi byter namn är att vi kommer att ingå i ett nationellt nätverk där man hjälps åt över kommungränserna, säger Erik Vilhelmsson, fritidssamordnare på Sandvikens kommun, i ett pressmeddelande.

– Vi ser en stor fördel i att kunna fortsätta att utveckla verksamheten ihop med andra i stället för på egen hand.

LÄS OCKSÅ: Nu får Sandviken ett eget sportbibliotek

Sedan 2016 ingår Fritidsbanken i en satsning från Riksidrottsförbundet och det finns en vision om att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje svensk kommun. Just nu ligger den närmaste i Sala, men intresset är stort från andra kommuner i Gävleborg.

– Ja, vi har en dialog med flera kommuner. Att vi får en Fritidsbank i Sandviken betyder väldigt mycket, inte minst för att de redan har en så fin verksamhet, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken, i samma pressmeddelande.

Fritidsbanken i Sandviken har funnits i snart ett år, men det finns behov av att få in mer utrustning.

– Nu när våren kommer brukar många städa förrådet. Vi tar tacksamt emot alla slags sport- och fritidsprylar, både för vinter- och sommaraktiviteter. Ju mer vi får in desto bättre är det för invånarna i Sandviken.