Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportfiskare välkomnar fiskeförbud

1 juli införs förbud för trolling och yrkesfiske mellan Limön och Römaren.
– Ett otroligt positivt besked för sportfisket, säger GD:s fiskeskribent Bernt Moberg.
– Löjligt, säger yrkesfiskaren Sture Nordin.

De grunda vikarna mellan de två öarna i Gävles yttre skärgård är en populär lekplats för främst gädda och abborre. Fiskeriverket förbjuder nu yrkesfiske och trollingfiske i området för att ge arterna chans att föröka sig bättre. Det enda som blir tillåtet i fortsättningen blir fiske med spö från land eller stillaliggande båt.

– Det här har man gått och längtat efter. Jag trodde faktiskt aldrig att Fiskeriverket skulle fatta det här beslutet, säger Bernt Moberg.

Han tror att både fritidsfisket och yrkesfisket i hela Gävlebukten kommer att bli vinnare.

– Effekten redan i vår blir ju att fler stora fiskar finns kvar till leken. På sikt bygger det upp ett bestånd från yngel som är större än det vi har i dag. När de fiskarna växer upp kommer de successivt att sprida sig i hela Gävlebukten, säger han.

Det är också det resultat Fiskeriverket sett på andra håll, bland annat i Stockholms skärgård, där just fredade lekområden har införts sedan ett par år.

– Det leder till ett bättre fiske. Redan efter ett par år borde man kunna se en förbättring, säger Martin Rydgren på Fiskeriverket som fattat beslutet om förbudet.

Om de boende på Limön och fritidsfiskarna är de stora vinnarna är det yrkesfiskarna som ser sig som förlorare. SFR, Sveriges fiskares riksförbund, är den enda remissinstans som varit emot förslaget.

– Det är inte lätt att vara fiskare i dag, säger Sture Nordin, en av få kvarvarande Böna-fiskare som brukar gå in i bukten mellan Limön och Römaren i jakten på abborre.

– Det är mest blåsiga höstdagar, då man inte kan få något någon annanstans. Men det är slut med det också nu. Jag tycker inte att det här är riktigt riktigt, säger han.

Finns det ingen fördel med att beståndet förbättras då?

– Problemet är ju att den största effekten blir att skarven får mer att äta. Det är ju den största boven, säger han.

Christer Örn, fiskehandläggare på länsstyrelsen, är i alla fall positiv.

– Ska våra barn kunna sitta på bryggan och meta en abborrpinne behöver vi göra något. Förhoppningsvis betyder det här att de kan få sin gädda och abborre även i framtiden, säger han.