Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPP vinnare bland fondförsäkringsbolagen

Pensionsrådgivaren Söderberg & Partners har utsett SPP till det bästa fondförsäkringsbolaget 2008.

Pensionsrådgivaren Söderberg & Partners har utsett SPP till det bästa fondförsäkringsbolaget 2008. Bra fondurval och låga avgifter gjorde SPP till vinnare.

Söderberg & Partners har granskat 16 fondförsäkringsbolag och kommit fram till att SPP, följt av Folksam och Moderna försäkringar var de bästa fondförsäkringsbolagen 2008.

Vi vill lyfta fram att SPP lyckades bäst 2008 och var mest framgångsrik på fondselektering, som är avgörande vår bedömning, säger Anders Evenås, fondanalytiker på Söderberg & Partners.

Söderberg & Partners har jämfört hur bra fondbolagen var 2008 på fondselektering (hur bra bolaget är på att plocka in vinnarfonder och ta bort dåliga fonder), utbud (hur många fonder bolaget har och i vilka fondkategorier) och avgifter (låga avgifter ger högre betyg).

När vi vägde ihop bolagens prestation under 2008 så vägde fondselektering tyngst följt av bredast fondutbud. Det är det som är avgörande för prestationen. Men detta innebär inte att årets fondförsäkringsbolag behöver vara det bästa valet framöver. Valet av försäkringsbolag bör anpassas efter kundens behov, fortsätter Anders Evenås.

Vad är viktigast att tänka på som fondsparare när man väljer bolag?

Vilket bolag man ska välja beror på vad man värdesätter som viktigast. En del vill ha många fonder att välja emellan, andra föredrar låga avgifter eller bolag som är bra på fondselektering. Vill du jobba aktivt själv och välja fonder så ska du välja ett bolag med stort fondutbud. Tror du inte på aktiv förvaltning och tycker avgifterna är viktigast så ska du välja ett bolag med låga avgifter. Tror du på att försäkringsbolagens utvärderingsprocess ska du välja ett bolag som är bra på att välja fonder, säger Anders Evenås.

Är det inte svårt för en normalsparare att kunna välja rätt fonder?

Om man tycker att det är för många fonder att välja mellan ska man istället titta på bolag som har låga kostnader eller är bra på fondselektering, säger Anders Evenås.

Det är andra året som Söderberg & Partners har granskat bolag. Länsförsäkringar var bästa fondförsäkringsbolag 2007.

Följande bolag ingick i granskningen: AMF, Avanza, CGU, Danica, Folksam, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Moderna Försäkringar, Nordea, Nordnet, SEB Trygg Liv, Skandia, SPP, Storebrand, Swedbank och Vital Link.

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER