Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Språkförbistring förödande för hörselskadade

GÄVLE
Att personal som jobbar på ett boende för döva utvecklingsstörda inte fullt behärskar teckenspråk är förödande.

Det påpekar FUB - Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna - efter att ha utvärderat två boenden i Gävle.
- Jag har hört talas om det problemet tidigare. Det måste vara oerhört jobbigt om man inte kan kommunicera, säger Christer Petterson, ledamot i FUB Gävle.
Han är glad att FUB på riksnivå genomfört undersökningen som är beställd av Omvårdnad Gävle. Förvaltningen ville få reda på om den levde upp till de kvalitetsmål som finns för grupp- och serviceboenden.
- Det är jättebra att undersökningen är gjord. För alla människor är olika och har olika behov, säger Christer Petterson.
Utredarna har tittat på en rad saker, bland annat personalbemanning, boendemiljön och attityder.
- Vi har fått både ris och ros, konstaterar Inga-Märta Pettersen, områdeschef för Enheten för personer med funktionshinder.

Kan inte teckenspråk
I rapporten framkommer till exempel att all personal på servicebostaden Skatten i Gävle inte kan teckenspråk trots att det bor personer där som är döva. Svårigheterna att göra sig förstådd har ibland lett till raseriutbrott. En boende bröt till exempel sönder sina glasögon i ren frustration.
Inga-Märta Pettersen kan inte svara på varför kommunen anställt personal som inte kan kommunicera med personerna de ska hjälpa.
- Men det handlar väl om tillgång och efterfrågan. Dessutom så vet jag att boendet har kontinuerlig utbildning i teckenspråk för sin personal, säger hon.

Förslag på åtgärder

FUB har efter utvärderingen lämnat en lång lista med förslag på små och stora åtgärder. Bland annat efterlyser föreningen regelbundna anhörigmöten, rätt till större självständighet för de boende och anslagstavlor med information till hyresgästerna.
- Nu har vi utredningen som ett redskap och kommer att jobba med förbättringar, säger Inga-Märta Pettersen.
Men Gävle kommun får även beröm av FUB:s utredare, bland annat för personalens kreativitet och engagemang, bra utbildningsinsatser och boendemötet där personal och hyresgäster gemensamt lägger upp en planering.
Inom ett och ett halvt år kommer FUB:s utredare att följa upp vilka åtgärder som faktiskt har genomförts.
ANNA HÖGLUND