Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spritfabrik avslöjad i Årsunda

SANDVIKEN
Den ensliga fastigheten i Årsunda visade sig vara en fabrik där smuggelsprit misstänks ha buteljerats och omlastats.
I går slog poliser från Gävle och Avesta tillsammans med tullen till mot gården.

Annons
Det är det stora beslaget av smuggelsprit i Avesta nyligen som har visat sig ha kopplingar till Gävle/Sandvikenområdet.
En gävlebo är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för grov olovlig befattning med smuggelsprit. Han riskerar nu ett flerårigt fängelsestraff.
Den misstänkta smugglingsverksamheten utreds av internationella åklagarkammaren i Uppsala.
Kammaråklagare Margaretha Lidman Ling bekräftade i går att tillslaget i Årsunda direkt hänger ihop med beslaget i Avesta. Där hittade polisen 12 000 liter 96-procentig smuggelsprit i en industrilokal.
Värdet av spritbeslaget, som är bland de hittills största i landet, uppskattas till uppemot åtta miljoner kronor.

Allvarligt smuggelbrott
- Det pågår en husrannsakan i Årsunda där ett stort antal poliser och tullen deltar. Vi har misstankar om allvarligt smuggelbrott i fastigheten. Så mycket mer detaljer kan jag inte ge, säger Margaretha Lidman Ling.
En gävlebo i nedre medelåldern är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för grov olovlig befattning med smuggelsprit. I Falun kommer en 50-årig man att begäras häktad för samma brott i dag, fredag.
- Det finns flera misstänkta, men det vill jag inte närmare gå in på, säger Margaretha Lidman Ling.
Tillsammans med stora, än så länge okända, mängder sprit beslagtog polisen i går en paketeringsanläggning och etikettmaskiner.
Margaretha Lidman Ling säger att hon ser mycket allvarligt på verksamheten.
- I det här fallet är det helt klart att brottet är grovt, på grund av omfattningen och på grund av att verksamheten bedrivits så systematiskt. Det har i princip varit ett företag i flera olika led i olika länder med transportörer och administratörer. Skillnaden mot ett vanligt, lagligt företag är att de inblandade här inte har samma kontakt med varandra, säger Margaretha Lidman Ling.
Hur verksamheten i Årsunda avslöjades vill hon inte gå in på, inte heller varifrån den ursprungligen kommer.

Organiserad brottslighet
- Men att det här är en ganska organiserad brottslighet, det tror jag vi kan vara ganska säkra på.
- Det är inte avsett för privatpersoner utan kanske för restauranger. Det är stora ekipage med ordentliga förpackningar.
Vid spritsmuggling i den här omfattningen går sprit ofta till Norge.
- Det är något vi vet, säger Margaretha Lidman Ling.
Hon säger att spriten ofta har sitt ursprung i Sydeuropa eller baltländerna. Smuggelbrotten har ökat och i takt med det har Sverige alltmer blivit ett transitland för smugglingen.
- För de som håller på med det här är det en mycket lönsam bransch, mycket mer än man tror. Så länge de inte åker fast. Dessutom går mycket stora värden förlorade i undantagna skatter och tullavgifter.
Och lagstiftningen försöker hålla jämna steg.
- Det har fungerat bra. År 2000 kom en ny smugglingslag med högre straffskalor och större påföljder. Den visar att lagstiftaren ser det som allvarlig brottslighet, säger Margaretha Lidman Ling.
Om de anhållna männen från Dalarna och Gävle fälls för brott riskerar de fängelsestraff från sex månader till sex år.
- I det här fallet bör påföljden bli ganska lång, säger Margaretha Lidman Ling.

Sofia Öhlander
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se