Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SR: Löfven vill ha tillbaka Persson

Om Socialdemokraterna får bilda regering efter valet kommer Stefan Löfven att erbjuda utrikesministerposten till förre statsministern Göran Persson, erfar Ekot i Sveriges Radio.

Sedan den tidigare EU-kommissionären Margot Wallström i veckan meddelade att hon gör inrikespolitisk comeback har hon pekats ut som en potentiell utrikesminister.

Wallström och Persson har under åren haft flera infekterade konflikter. Wallström lämnade inrikespolitiken i samband med valrörelsen 1998 där det blev tydligt att hon och Göran Persson inte drog jämnt.

Varken Stefan Löfven, Göran Persson eller Margot Wallström har uttalat sig om Ekots uppgifter.

Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg kommenterar uppgifterna om Göran Persson i ett sms till TT:

"Det som gäller är: Stefan Löfven delar inte ut några ministerposter innan valet", skriver hon.

Statsvetarprofessorn och socialdemokraten Ulf Bjereld säger att uppgifterna är mycket överraskande.

– Jag håller mig försiktigt skeptisk till dem. Det är ytterst ovanligt att en avsutten partiledare efter flera års frånvaro gör comeback i politiken på en sådan här nivå. Ett av få undantag är Carl Bildt, men han var under sin frånvaro aktiv i konflikterna på Balkan. Göran Persson har däremot haft en oerhört återhållsam profil i politiska frågor.

Bjereld tror att en comeback skulle tas emot med blandade känslor inom den socialdemokratiska rörelsen.

– Jag tror att man uppskattar hans obestridliga kompetens. Men han är utrikespolitisk kontroversiell i arbetarrörelsen eftersom Sverige var väldigt återhållsamt i sin kritik mot Israel under sin tid som statsminister. Det skulle oundvikligen bli en debatt om det här innebär en förändring för svensk Mellanösternpolitik.

TT: Tror du att han är intresserad av uppdraget?

– Det skulle förvåna mig. Efter sin avgång gjorde han frispråkiga intervjuer och uttalade sig i backspegeln vilket uppfattades som att han stängde dörren för en comeback.