Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU tar avstånd från Marwa Karims debattartikel om att män är äckliga varelser: "olämpligt att uttrycka sig så"

Män "är äckliga varelser som lever på vår jord".
Så skriver Marwa Karim, aktiv inom SSU Gävleborg, i ett debattinlägg som väckt många reaktioner i sociala medier.
Nu bemöter SSU uttalandet.

Det var sajten Nyheter24 som i fredags publicerade debattartikeln skriven av Gävlebon Marwa Karim som sitter styrelsen för SSU Gävleborg där hon är kampanjledare. Marwa Karim har varit aktiv i debatten mot näthat och utsågs 2014 till ungdomshjälte av Aftonbladet.

"Den dagen ni slutar våldta kommer jag sluta vara en manshatare. Men tills dess är jag en stolt manshatare", skriver Marwa Karim i debattinlägget som avslutas med:

"Jag vet att inte alla män är så, men om du nu blir upprörd och inte kan inse faktan vad jag menar med texten, så är det inte mitt fel."

Artikeln har fått stor spridning och kommenterats flitigt i sociala medier.

"Den dag ni kvinnor lär er skilja på våldtäktsmän o vanliga män kommer jag att respektera era synpunkter i den debatten", skriver en person på Twitter.

Även Lars Beckman, fullmäktigeledamot ersättare i Gävles kommunstyrelse, har reagerat.

"Märklig debattartikel från företrädare i SSU Gävleborg, om att hon hatar män", twittrar han.

På sin Facebooksida skriver Marwa Karim att hon utsatts för hat och hot efter debattartikeln. Många har misstolkat henne och tror att hon hatar alla män, menar hon:

Men "manshat går inte ut på att jag hatar MÄN generellt, det handlar om manskollektivet som våldtar, förtrycker och minskar kvinnor", skriver hon.

Elin Pöllä, distriktsordförande för SSU Gävleborg, säger att hon tar avstånd från formuleringarna i debattartikeln.

– Hon har inte skrivit under det som SSU:are och det är inget som SSU står bakom som organisation. Inom SSU pratar vi om strukturer och att det finns ett förtryck mot kvinnor från män som grupp, en könsmaktordning som vi vill jobba mot. Det är inte så att vi hatar folk, säger hon.

Men är det alltså okej att skriva så som Marwa Karim gjort så länge hon inte undertecknar med SSU? Hon företräder ju ändå SSU.

– Det är klart att det är problematiskt. Vi måste ta en diskussion om hur vi för fram våra värderingar på ett sätt som kan tas emot av folk, säger Elin Pöllä.

Kan hon fortsätta företräda SSU?

– Jaja, det är absolut inte så. Jag såg i morse att hon gjort ett Facebookinlägg där hon tydligt förklarar hur hon menade, att det handlar om män som grupp och strukturer. Jag vet att det var så hon menade.

Men varför är det självklart att hon kan fortsätta företräda SSU när hon formulerat sig på ett sätt som ni tar avstånd från?

– Marwa har ändå tydliggjort vad hon menar med inlägget. Hon kämpar varje dag för antirasism och feminism och alla de krafterna är viktiga i vår organisation. Men vi måste ha en diskussion om hur vi kommunicerar, säger Elin Pöllä.

Marwa Karim säger till GD att hon redan pratat med Elin Pöllä och vet att SSU tar avstånd från debattartikeln.

– Men det behöver de inte göra för jag uttryckte mig som privatperson, säger hon.

Står du fast vid det du skrev?

– Det är det som är så komiskt. Folk verkar inte läsa artikeln. Jag skriver om män som våldtar. Det handlar om kollektivet. Jag menar inte alla män, utan män i grupp.

– Men jag kanske borde ha formulerat mig annorlunda eftersom folk inte verkar förstå, säger Marwa Karim.

Hon berättar att hon efter debattartikeln har fått mejl med både positiva och hotfulla innehåll.

– Det är både från personer som tyckt att det jag skrivit varit bra och från personer som sagt att de ska våldta mig, säger hon.

Läs mer: Vill ha hundra historier om mobbning på sin blogg – för att hjälpa andra