Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Städmani vann i AD

Företaget Städmani kränkte inte föreningsrätten när tre anställda i Tierp sades upp. Det slår Arbetsdomstolen fast och friar också företaget från samma anklagelse när det gäller ändring av arbetstider för personalen i Gävle.

Fastighetsanställdas förbund anmälde Städmani till Arbetsdomstolen i båda fallen. Enligt förbundet var förändringarna för personalen en bestraffning. Städmanis ägare, Camilla Westman, ska ha agerat som hon gjorde därför att de anställda vänt sig till sitt fackförbund, och till Arbetsmiljöverket.

Tre anställda i Tierp fick utökad arbetstid, från 36 timmar till 40 timmar per vecka, när ett nytt avtal började gälla för deras anställning. De fick ingen lönekompensation för utökningen och enligt Fastighetsanställdas förbund var orsaken att de anställda drev frågan genom sin fackförening. Så tolkade förbundet uttalanden från Camilla Westman. Arbetsdomstolen underkänner det resonemanget och kan inte se att det funnits någon vilja att kränka föreningsrätten.

De tre anställda ville inte gå med på förändringen och det slutade med att alla tre sades upp, på grund av arbetsbrist.

Detsamma gäller beslutet att alla anställda i Gävle skulle ha en timmes lunchrast. Några av dem hade då under några år haft en halv timmes rast. Enligt facket togs beslutet som en bestraffning sedan några anställda vänt sig till förbundet och Arbetsmiljöverket.

Städmani hävdade att det i stället var Arbetsmiljöverket som rekommenderat en timmes lunchrast för anställda med fysiskt krävande arbete. Den förklaringen tror också Arbetsdomstolen på.

Fastighetsanställdas förbund hade krävt skadestånd på 950 000 kronor till de anställda som berördes och 500 000 kronor till förbundet. Domen innebär att facket får betala Städmanis rättegångskostnader på knappt 80 000 kronor.

GD har sökt Camilla Westman och ansvariga på Fastighetsanställdas förbund, utan att kunna nå dem.