Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsarkitekten slutar

SANDVIKENSandvikens stadsarkitekt Ola Edström slutar efter bara två år.

Han blir i stället stadsarkitekt i Upplands-Bro, en förortskommun till Stockholm.
- Det handlar mycket om lön och vi i Sandviken kan inte hålla emot de löner de betalar i Stockholmsområdet, säger kommunalrådet Stefan Hedin, s.
1995 gick den dåvarande stadsarkitekten i Sandvikens kommun, Janerik Bywall, i pension.
Tjänsten annonserades ut vid ett par olika tillfällen men rekryteringen misslyckades och Sandviken var därför helt utan stadsarkitekt under två år.

Från Nynäshamn
- Det gör vi inte gärna om, säger Stefan Hedin.
1997 tillträdde dock Sten Hammar tjänsten efter att ha arbetat som stadsarkitekt och chef för kommunplaneringen i Tierp.
Men hösten 1999 lockades han till Gävle kommun där han blev chef för avdelningen för miljö- och fysiskt planering på Bygg- och Miljö.
Våren 2000 blev det klart med en ny stadsarkitekt. I mitten av maj tillträdde Ola Edström. Han jobbade då som planarkitekt i Nynäshamns kommun och hade tidigare varit anställd på Mora Strand, en helägt kommunalt bolag.
Nu kommer han alltså att byta jobb igen och hamnar i Stockholmsområdet där han kommer att börja sin nya tjänst i augusti.
Han har inte sökt tjänsten själv utan blev anställd via ett rekryteringsföretag.

Annonserar ut tjänsten
Stefan Hedin tycker att det är synd att Ola Edström slutar men säger att kommunen inte har någon möjlighet att ge de löner man erbjuder i Stockholm med omnejd.
- Om vi lägger oss på de lönenivåerna blir fördelningen i kommunen helt sned.
Sandvikens kommun har nu annonserat ut tjänsten som stadsarkitekt och en rekryteringsfirma ska sköta tillsättandet. Kommunen söker just nu också en planarkitekt, en tjänst som inte blivit tillsatt ännu.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se