Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsträdgården

1842 anlades den lindallé som sedan 1987kallas Agnes von Krusenstjernas allé och som kan betraktassom Stadsträdgårdens ursprung. Allén gårmellan Gamla kyrkogården och centrala Gävle ungefärparallellt med Västra Vägen.
I samband med byggandet av badhuset Najaden i Tegelhagen anlades 1845 en så kallad promenadplats mellanVästra Vägen och Gavleåns norra sida. Anläggningenutökades 1854 i väster med trädgården tillett pastorsboställe, Niänget, och sträckte sigdå till kyrkogården. Denna del fick slingrande gångar,broar och öar med kaféer och vattenkiosker, och 1865utökades parken med området Kroknäs hage - detsom kom att kallas Boulognerskogen, vars gräns mot Stadsträdgårdenför många Gävlebor är ett tvisteämne.
På 1890-talet anlades tennisplaner intill allén.De blev kvar ända till 1997.
I Stadsträdgården finns många skulpturer,däribland "Klumpen" av John Rud, gåva av GDJ-fonden 1989, och "Återföreningen" av MichaelBeck, gåva av GDJ-fonden 1988. Där planteringarna mittemotKonserthuset utvidgas mot vattnet står Musicerande änglar av Carl Milles, vid Kvarnbron står "Premiär" av Torsten Fridh, gåvaav GDJ-fonden 1986, och vid blomsteranläggningen intill VästraVägen står "Sommar" av Nils Sjögren, gåvatill Gävle stad av arbetsutskottet för Skulpturveckan1955.
Serveringen Solglimten fanns kvar ännu på 1960-talet.
1972 gjordes en upprustning av Stadsträdgårdenunder stadsträdgårdsmästaren Ingvar Tiveskogsledning, och för barnen har en lekpark anlagts. Wallsén,E: Planteringar och parker i Gävle. Se även Ödman,G: På den tiden.