Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafettlag med kända ansikten

/

Annons

Låt oss bjuda på lite lokal idrottsnostalgi av allra bästa märke. Och ett jubileum, till råga på allt.

Den här bilden togs nämligen 1951, och det skulle faktiskt till och med kunna vara på dagen 60 år sedan eftersom de 44 herrarna poserade efter ett träningspass inför Dagbladsstafetten i Stockholm just detta år.

Detta klassiska lopp som arrangerades för första gången redan 1913 brukade avgöras i månadsskiftet maj-juni, så det kan ha varit i slutet av april som de 44 herrarna radade upp sig för fotografen i brandstationens gymnastiksal.

Alla 44 skulle inte springa stafett. Inte brandchefen Sven Rohlén och inte GIF-friidrottens värvarkung Sven Hellström. Inte Stav-Erik Nilsson heller. De var med ändå, för att visa gemenskapen i klubben.

Sven Rohlén ville nog också gärna visa upp den fina gymnastiksalen. GIF-löparna bytte om på brandstationen, värmde upp i gymnastiksalen och stack sedan ut och löptränade. Kanske Alderholmen runt till att börja med och sedan via bron över Holmkanalen ut förbi Öster och mot Näringen, Strömsbro och Hille. Och så tillbaka för lite styrketräning innan det var dags att cykla hem.

Henry Eriksson och Sågmyra-Bergkvist jobbade på brandstationen, så de kände sig hemtama i miljön. De hade förmånen att kunna träna på arbetstid eftersom brandchefen var noga med att ha vältränade medarbetare omkring sig.

Men en sån som den unge Bengt Modigh, som var ny i stan, tyckte säkert att det var coolt att få vara med i mästarklubben Gefle IF. Han köpte förmodligen en extra kopia av fotot och skickade hem till familjen i Alfta.

Fast coolare var det förstås inte än att han senare skulle bli tongivande ledare i GGIK och värva talanger från GIF...

Hur som helst så finns det en och annan celeber friidrottsprofil på bilden. Och även om den är en aning oskarp så går det att känna igen ganska många.

Hur många?

Ja, det är upp till dig som läser detta. Var du med på den tiden och känner igen någon eller några så ta luren och slå en signal. Så får vi se hur många vi kan identifiera till slut.

Ulf Kriström

Mer läsning

Annons