Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staffans kyrka

Annons

Kaserngatan 85-87, på Stenebergshöjden, Brynäs, är ett dominerade inslag i stadsbilden. Församlingen och kyrkan har fått namnet efter Gästriklands och Hälsinglands apostel, och en skulptur av Conrad Carlman, föreställande Staffan, sattes 1938 på norra tornmuren.
Staffans kyrka ritades av Knut Nordenskjöld och invigdes 1932 av ärkebiskopen Erling Eidem. Den är en treskeppig kyrka vars torn, placerat vid nordvästra hörnet, kröns av en av Sveriges största torntuppar. I sydvästra hörnet ett vapenhus, huvudingång åt väster. Altaruppsatsen utfördes av Jerk Werkmäster, och mittemot predikstolen står en Kristusskulptur, utförd av Asmund Arle 1956.
Södra sidoskeppet inreddes till dopkapell 1942, dopfunten har gjorts av Carl Fagerberg och glasmålningarna av Yngve Lundström. I kyrkan förvaras några av inventarierna som räddades när Hospitalskyrkan brann 1869. Staffans församling, bildad 1916, fick vänta på sin kyrka. Gudstjänsterna hölls under tiden i stora salen i Staffans hus.
I en stadsplan från 1888 fanns plats för kyrka på krönet av Brynäs, nära platsen där Brynässkolan byggdes. Valfrid Karlsson i Örebro hade ritat ett förslag till kyrka som hade starka drag av stavkyrka med spetsigt torn över mitten och drakhuvuden på gavelrösten. Kyrkan skulle ha blivit ett ståtligt blickfång på krönet av Brynäsgatan. Karlsson, A.M. Kilström, I.B: Gästriklands kyrkor - medeltid möter nutid (Från Gästrikland 1988); Brynäs, stadsetnologisk studie; Nilsson, K: Sju gestalter ur Gävles kyrkohistoria; Staffans kyrka 50 år, Staffans Församlingsblad nummer 5 1982.