Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal Iphone - utvisas

Under fredagen beslutade Gävle tingsrätt att en 23-årig man från Marocko ska utvisas efter att han stulit en Iphone vid Vasaskolan i Gävle.

Mannen ska ha haft en oordnad situation samt befunnit sig i Sverige trots att han fått avslag på asylansökan.

Annons

23-åringen ska ha kommit till Sverige i februari och då ansökt om asyl. Men ansökan fick avslag i våras och mannen ska enligt åklagaren ha vistats vid Migrationsverkets förvar i Gävle. Efter ett tag kunde han röra sig fritt så länge han rapporterade sin närvaro till polisen.

Men den 1 juli gick han fram till en kille vid Vasaskolan i Gävle och frågade om han fick låna hans Iphone. Killen tillät detta och 23-åringen ringde först ett samtal men sprang sedan därifrån med mobilen i handen. Han anhölls samma dag och häktas sedan.

I går var det rättegång i Gävle tingsrätt. Några timmar senare kom domen. 23-åringen utvisas ur Sverige och får återvända tidigast 2017.

Själv förnekade han gärningen och bestred utvisningen.

Krister Frykman var kammaråklagare under rättegången:

Hur kommer det sig att man blir utvisad för stöld av en Iphone?

– Grunden är att man kan misstänka att han kommer att begå nya brott. Det är väl kanske inte så vanligt med utvisning om man inte dömts tidigare men mannens oordnade situation samt stölden gjorde att tingsrätten tyckte att han kunde utvisas på den grunden, säger Krister Frykman och poängterar att utvisningen möjligtvis hade förhindrats om det hade funnits asylskäl, vilket Migrationsverket inte ansett att det gjort.

23-åringen dömdes till villkorlig dom, skadestånd och dagsböter. Åklagaren ville att mannen skulle vara fortsatt häktad fram till den dag han ska utvisas, men rätten motsatte sig det och 23-åringen släpptes på fri fot.

Senast den 17 augusti kan domen överklagas.

Annons