Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämmer det att du provtältat i trädgården?

...Marcus Lindström, fyrabarnspappan och polisen som i dag cyklar till Kebnekaise, för att bestiga berget och sedan trampa hem till Sandviken igen.

Du ska ensam cykla närmare 250 mil och bestiga Sveriges högsta berg med cykeln på ryggen. Dina tankar inför äventyret?

– Mina känslor är blandade. Det känns jobbigt att behöva lämna familjen i över en månad, men samtidigt är jag väldigt taggad. Känslan av att stå där på toppen och kunna blicka ut driver mig. Det är viktigt att ha ett mål att jobba mot.

Hur har du förberett dig?

– Jag har cyklat mycket i mina dagar i träningssyfte. Inför resan har jag cyklat till och från jobbet i Gävle kombinerat med styrketräning, så jag tror inte det blir några problem med konditionen. Ensamheten blir nog en tuffare utmaning. Kanske det här blir mitt livs största inre resa också.

Stämmer det att du även provtältat hemma i trädgården under några kalla nätter?

– Ja, då undrade väl folk om jag slagit i huvudet någonstans eller tagit min medicin på fel sätt, men det får man bjuda på. Många av mina poliskollegor kom förbi för att se tältet med egna ögon. De trodde nog inte på mig när jag berättade det.

Du kom på idén för några år sedan. Vad fick dig att ta steget att göra verklighet av den?

– Jag vill visa för mig själv och andra att jag klarar av det. Det var enkelt att göra om det teoretiska till praktik, men visst kändes det lite nervöst när jag insåg att därmed blev det mer verkligt. Det är klart att det krävs mod att ta det stora steget.

Vilka är dina största farhågor inför resan?

– Att jag skadar mig så pass att jag måste avbryta. Det är ju inte säsong för att bestiga Kebnekaise just nu. Fjällstationen är stängd och jag kommer antagligen att vara den enda människan i området. Men jag har två telefoner med olika operatörer så att jag kan kalla på hjälp om något händer.

När du har klarat av det här, vad ska du ta dig an härnäst?

– Jag har redan börjat grunna på nya saker men det vill jag inte berätta om i dagsläget. Men förhoppningsvis går det här så pass bra att jag kommer att sticka i väg på något nytt, kanske redan nästa sommar. Men det har jag inte berättat för min sambo ännu, säger Marcus Lindström och skrattar.