Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stand up-komiker som funnit varandra

Annons

Odelberg & Siekas kommer ut.

Ja, den heter kort och gott så, den kommande höstturnén där två själsfränder i stand up-branschen tänker fara runt i Sverige och roa publiken.

– Det här har ingen gjort förut, en duo bestående av en man och en kvinna i en gemensam stå upp-show. Men det är helt i linje med mitt engagemang för jämställdhet och jämlikhet, säger den etablerade komikern Jesper Odelberg, 41.

– För några månader visste jag inte vem han var och nu kan jag inte tänka mig en vardag utan honom! Jag ser honom inte som funktionshindrad utan det jag ser är en underbar person och nyvunnen vän. Jag ser inte hinder, bara möjligheter. Det kommer att bli en häftig och gränslös resa, säger Anna Siekas, 30, från Gävle, medlem i Gasta-gänget.

Premiär blir det i Annas gamla hemstad Bollnäs fredagen den 7 september och troligtvis blir det en föreställning i Gävle dagen därpå. Men detta är inte spikat ännu, lämplig lokal eftersöks.

– Det är viktigt med tillgängligheten och utrymme för alla som i likhet med mig är funkisar (läs funktionshindrade), förklarar Jesper.

Mötet med Anna Siekas inträffade en kväll på Gasta för några månader sen då Jesper var headline och där även Anna stod på scenen.

– Det klickade direkt mellan oss, vi fann att våra åsikter om saker och ting var likadana. Anna en av de allra bästa yngre komiker jag sett och hört och hon är värd att få utökad scentid inför en större publik. Gillar inte att stand up-branschen är så mansdominerad, en jäkla fördomsfull gubbransch! Nu är det hög tid att släppa fram kvinnorna.

Den inställningen gör Anna Siekas mycket glad. Hon har sysslat med stå upp-konsten i två år och haft Gastas nestor Hans Carstensen som mentor och har utvecklat en egen, kaxig rätt-fram-stil som kan dra iväg åt alla håll medan publiken gapskrattar.

– Jag har stått på scenen sedan jag var sju år och jobbat en del med teater, vilket kan vara en fördel, säger Anna. Men inför ”Odelberg & Sieakas kommer ut”-turnén har vi anlitat min vän Kajsa Hedström som regissör.

Odelberg är noga med att understryka att de gör en gemensam show. Han får stå för rutinen efter 20 år i branschen och han slog igenom 1997 i SVT-programmet ”Släng dig i brunnen”. Han är känd för sitt självutlämnande sätt att skämta, bland annat om sin CP-skada. Jesper har även en bakgrund inom Backateatern i hemstaden där han förutom skådespelare också varit produktionsassistent. Dessutom har han spelat in ett självbetitlat album med visor.

Odelberg var politiskt sakkunnig och rådgivare i tillgänglighetsfrågor för funktionshindrade under dåvarande socialminister Lars Engqvist i Göran Perssons regering.

– Löften gavs men i stället är situationen sämre än någonsin tidigare, påpekar Jesper.

I EU-valet 2009 kandiderade Odelberg för Vänsterpartiet och fick tredje flest röster av partiets kandidater.

Han kandiderade även i riksdagsvalet 2010.

Men nu är det samarbetet med Anna Siekas i Gävle som gäller.

Annons