Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stången centrum på midsommarfest

En oblyg fallos eller en lodrät exponering av naturens växtkraft. Vilken symbolik man än läser in, är stången en självklar samlingspunkt på Sveriges midsommarfester.

Annons

Oavsett om man kallar den majstång eller midsommarstång har den alltmer fått ett likartat utseende i hela landet. Ett blomsterklätt kors med ringar under tvärslån.
– De har skett en utjämning, så att stängerna blivit alltmer korsformiga, säger Maria Björkroth, hembygdskonsulent vid Dalarnas museum.
Ändå lever åtskilliga lokala variationer på stångformen kvar. Den kan vara rak med ringar hängande runt överdelen och dekorationer inlagda. På Åland är traditionen i stället flera tvärslåar, förenade med linor.
Ibland finns lokala förklaringar till utformningen. En lokal konstnär kan till exempel ha stått för designen. I vissa byar fanns förr traditionen att antalet ringar motsvarar hur många barn som fötts i byn under året.
Midsommarstänger är traditionellt uttryck för lokal gemenskap. Traktens kvinnor och barn plockade blad och blommor till utsmyckningen, karlarna ordnade resningen. Numera är landets mer än tusen hembygdsföreningar givna stångfixare.
– På vissa håll finns även speciella majstångsföreningar, med denna enda arbetsuppgift under året, berättar Maria Björkroth.