Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängsel för att förhindra skador

ÖSTERFÄRNEBO1995 kom en ny regel för viltskadeersättning så att bara skador orsakade av fredat vilt ersätts. Året därpå bildades Viltskadecenter som både ska samla in kunskap om skador orsakade av vilt samt arbeta för att utveckla metoder för att minska viltskadorna.

Det normala är att viltskador i första hand ska regleras genom jakt, men för fredat vilt som våra stora rovdjur är andra metoder att föredra. Ett omfattande utvecklingsarbete pågår med stängselförsök.
Linn Svensson från Viltskadecentrum beskrev lite av arbetet vid måndagens vargträff i Österfärnebo liksom de ersättningar som utbetalas. Under år 2000 utbetalades drygt 9,6 miljoner kronor för viltskador och 5,1 miljoner kronor till förebyggande åtgärder utöver ersättningen till samebyarna som uppgick till 44 miljoner kronor. Till ersättning för rovdjur utgick drygt 800 000 kronor och till förebyggande åtgärder mot rovdjuren 1,5 miljoner kronor.
- Men bidrag för förebyggande åtgärder utgår bara till den som bedriver näringsverksamhet, betonade hon.

Stängsel stoppar
Stängselförsöken pekar på att ett flertal trådar med elström - alternativt nät kompletterat med strömförande trådar - kan eliminera skadorna på främst får nästan helt. Men försök pekar på att lo både kan hoppa mellan trådarna och även ta sig igenom fårstängsel.
Sett till skadebilden utgör vargen ett större problem än både lo och björn. En sammanställning över skadorna visar att varg i snitt dödar fem får vid varje attack, men knappt två för lo och björn.
Linn Svensson visade ett antal bilder på hur man kan identifiera vilket rovdjur som ligger bakom angreppet, men angripna dödade och skadade djur ska alltid besiktas av speciellt utbildade personer innan ersättningen betalas ut.
ULF GRANSTRÖM