Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängsel ska skydda kreaturen

SANDVIKEN
I dag kommer Kjell Lindrots skotska höglandsboskap att kunna leva rovdjurssäkrare. Helt ideellt kommer ett gäng från Svenska Rovdjursföreningen för att hjälpa till med stängsling.

Sven-Olov Löfgren från Östergötland är huvudansvarig och han har varit med tidigare och vet att stängslet är effektivt.
- Ännu har inget tamdjur rivits som vi stängslat in, säger han.
Stängslingen i Lingbo är den första i våra trakter. Tidigare har föreningens medlemmar medverkat vid uppsättning i både Värmland, Uppland och Östergötland och innan sommaren är slut ska ett 20-tal marker vara säkrade.
Men det blir först till vintern som det nya stängslet ska få visa vad det går för. Den mark Kjell Lindrot stängslar in är vinterhagen på runt tre hektar.
Orsaken till stängslingen är att han i vinter kommer att ha kalvar i hägnet och han tycker att varje förebyggande åtgärd känns rätt.
- Trots att jag jagar vill jag ha rovdjur i markerna, men kan vi stänga dem ute från tamdjuren så ska vi naturligtvis göra det, säger han.
Det vanligaste stängslet är kraftiga stolpar och fem trådar där markägaren kan välja att ha alla eller bara några strömförande. Den först tråden sätts knappt 20 centimeter över marken och den översta drygt en meter högt.

Vargen vill krypa
Även om vargen med lätthet skulle kunna hoppa över stängslet har den en benägenhet att krypa och därför är det viktigt med närheten mot marken och att täcka upp alla ojämnheter.
Kjell Lindrot räknar med en total kostnad på uppemot 12 000 kronor för stängslet, vilket blir runt 15 kronor per meter.
Hälften av kostnaden har han fått bidrag för av länsstyrelsen och sedan gjort en del av jobbet själv.

ULF GRANSTRÖM