Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängt i juli på Ovako och Sandvik

Både Sandvik och Ovako gör uppehåll i produktionen under juli.
Orsaken är i första hand den vikande efterfrågan.
– Vi ska försöka klara oss med vår egen personal i sommar, det ser inte ut att behövas några sommarvikarier, säger Sten Lyckström, platschef på Ovako i Hofors.

Annons

För ett antal år sedan hörde fyra veckors produktionsstopp till det normala för Ovako i Hofors. Sedan kom högkonjunkturen och en ökning i efterfrågan som endast tillät två veckors uppehåll.

Nu planeras en paus på fyra-fem veckor, beroende på produktionsområde. Under avbrottet kommer företaget att bygga om i stålverket.

– Vi koncentrerar reparationer och underhåll till den här perioden, säger Sten Lyckström.

Personalen brukar vara ledig mellan tre och fyra veckor under sommaren. I år har de anställda drygt fem extra semesterveckor att ta ut sedan arbetsgivaren och facket träffat ett speciellt avtal.

– Bonusen för 2008 har omförhandlats till ledig tid, det blir ungefär 220 timmar per anställd. Jag tror att det finns en stor förståelse för det behovet bland de anställda, säger Sten Lyckström.

Under de senaste somrarna har Ovako anställt hundratals semestervikarier, men till sommaren ser det inte ut att behövas en enda. På Sandvik som tidigare behövt uppemot 1 000 vikarier är situationen likadan.

– Det blir inga alls i sommar. Vi har redan gått ner i skift och under juli kommer verksamheten att stå stilla i de flesta enheter, säger Lena Berg, informationschef på Sandvik Materials Technology.

Ett undantag är enheten som tillverkar ånggeneratorrör till kärnkraftsindustrin. Där är orderingången fortsatt hög och Sandvik planerar inga avbrott.

I april gjorde Korsnäs ett tio dagar långt underhållsstopp som ursprungligen var planerat till sista kvartalet. Men under sommaren ser skogsindustriföretaget ingen anledning att stänga maskinerna.

Även Stora Enso i Skutskär kör på för fullt. Nästa planerade uppehåll i produktionen blir till hösten.

– Då gör vi revision i sodapannan. Men det är ett normalt underhållsstopp som inte kan kopplas till lågkonjunkturen, säger Eva Carlsson, fabrikschef.

”Vi ska försöka klara oss med vår egen personal i sommar.”

Sten Lyckström

platschef, Ovako

”Vi har redan gått ner i skift och under juli kommer verksamheten att stå stilla i de flesta enheter.”

Lena Berg

informationschef, Sandvik