Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängt och tomt i "Barnens Gävle"

GÄVLEVad gör barnen när det bara regnar? Inte har de läst kommunens broschyr "Barnens Gävle" i alla fall. Och tur är väl det.

Annons
Gävle kommun har slagit på stort och gett ut en broschyr med tips om vad barnen kan göra sommar som vinter. Gefle Dagblad plockade ut några regnskyddade ställen för att se hur barnvänlig staden är. Men barnen var inte där kommunen tycks tro. På flera ställen var inte ens personalen där.

Böna fyr
Vi började vid Bönans fyr eftersom regnmolnen hade en bit kvar innan de nådde land. Öppet sommartid står det i broschyren, inga tider nämns. Vi möter en grupp vuxna och fem barn. De kommer från Sätraskolans fritids i Sandviken men har fått vända om. Museet har bara öppet mellan elva och tre. De är för tidigt ute.
Rökeriet intill lockar inte. Gustav Wessling, sju och ett halvt år, förklarar att han inte gillar rökt fisk. Men han tycker att Gävle är en bra stad för barnen.
- Det är fint väder och mycket skog. Vi har en skog som är bättre i Sandviken. Där leker vi och bygger kojor. Men det är mycket blommor i Gävle.

Blommor
Blommorna nämns dock inte speciellt i broschyren, dem har Gustav upptäckt på egen hand.
Vi drar vidare in till Gävle och minigolfcenter på Södra Kungsgatan. "Oavsett väder kan du spela minigolf inomhus mitt i stan." Så står det i broschyren. Perfekt tidsfördriv för både vuxna och barn. Här måste det finnas barn. En lapp på dörren berättar att minigolfen har öppet varje eftermiddag och kväll. Men dörren är obönhörligen låst. Varken broschyren eller någon annanstans finns upplysningen att det är sommarstängt. Snopet.

Fängelsemuseet
Fängelsemuseet borde kunna roa barn en liten stund. Visserligen står det i broschyren att man ska ringa om öppettiderna men ett museum är väl öppet en vardag under semestertider. Speciellt när vädret är som det är. Stängt, låst och tillbommat. Tji fick vi och de barn som tänkt göra ett besök dag. Men lördagar och söndagar är vi välkomna.
Länsmuseet då. Där lockar cirkusutställningen om La Bella Ingeborg och dessutom finns verkstad. Barnen kan klä ut sig till cirkusartister och skapa i bilder och form. Det går till och med att köpa ett förkläde från Manegen. Är det här sommarlovslediga barn tillbringar regndagen? Nej, det är tomt så det ekar visar det sig.
Stadsbiblioteket måste vara ett säkert kort. Här är det i alla fall öppet men i barnbiblioteket finns bara böcker. Inte ett barn och ingen personal så långt ögat når. Men en halvtrappa upp finns de. En hel klunga barn trängs vid datorerna.
- Vi är datafreaks, säger Christian Heamflen lite stolt.
Tillsammans med kompisen Pedram Rayat spelar han Tarzan. Egentligen skulle de chatta men det var upptaget så det fick bli spel i stället för de båda elvaåringarna.
- Är det bättre väder sportar vi, spelar fotboll och basket. Annars blir det teve- eller dataspel.
Regnmolnen har hunnit ikapp oss när vi styr mot järnvägsmuseet. Parkeringen är nästan full. Många bilar har utländska skyltar. Inne på museet finns det som vanligt gott om barn. De leker med modelltåget, undersöker sakerna i presentshopen eller klättrar omkring på loken.
Men var är resten av barnen? Knappast på badstranden eller fotbollsplanen i regnvädret. Troligen sitter de flesta, precis som Christian och Pedram, framför datorn eller teven och spelar spel.
Efter lite mer letande kan vi ge besked om var barnen är. De finns på ett ställe som inte finns med i broschyren. En hamburgerrestaurang!

MONIQA SWÄLAS