Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark Westerman!

Annons

Vid ingången på nedersta våningen i Galleri Bläckhornet möts man omedelbart av Ann-Caroline Breigs stora målningar i olja och akryl. Tyvärr tillhör dessa alster, trots eller kanske på grund av den lite för ambitiösa användningen av klatschiga färger, några av de mer uttryckslösa verken. Det är grällt och själlöst, på klichéartat sommarutställningsvis.

Desto bättre blir det ett par våningar upp. Lars Westerman står för de starkaste bidragen till utställningen, och dessutom i två vitt skilda tekniker. Å ena sidan ett fridfullt och kontrollerat, men inte alls tråkigt, måleri, och å andra sidan en samling förträffliga teckningar.

Mats Jonssons tranor har något vingligt och tragiskt över sig, och Jonsson visar fint hur enkla men välplacerade streck med en blyertspenna kan resultera i ett så oändligt mycket starkare uttryck än till exempel svulstigt måleri.

Teckningarna är helt anspråkslösa, och det känns tryggt med en konstnär som inte förförts av tekniken.