Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka bevis mot ”barnbarnen”

/
  • Till vänster den 47-årige misstänkte, till höger 45-åringen. I mitten laddare till de många telefoner av varierande märken som bedragarna använt när de ringt upp sina offer. Pengarna hittades när männen greps. De hade då nyligen lurat en äldre man i Umeå.
  • På måndagen kallades det till presskonferens i polishuset om vad som kan vara den mest omfattande utredningen om åldringsbedrägerier någonsin. De 137 offren är mellan 80 och 100 år. Från vänster: målsägandebiträdet Carin Abrahamsson, spaningsledare Leif Berglund, kammaråklagare Christer Sammens och Bo Sköld, chef för länskriminalen i Gävleborg.

Männen ska ha rest land och rike runt för att parasitera på äldres välvilja.

De gav sig på över 100 åldringar – varav fyra i Gävle.

Annons

Genom att låtsas vara deras barnbarn tros duon ha bluffat till sig kontanter och smycken för cirka 1,5 miljoner kronor.

Åtalet spänner över 80 sidor, rör 137 punkter om grovt bedrägeri och grovt försök till samma brott, och kan vara det mest omfattande någonsin vad gäller åldringsbrott.

Det är två stockholmare, 47 respektive 44 år, som misstänks ha haft som försörjningskälla att lura äldre människor på pengar och smycken genom att låtsas vara deras barnbarn.

Vilket verkar ha varit en lukrativ syssla. I 37 av fallen ska männen ha lyckats fullborda bedrägerierna.
– Det handlar om cirka 950 000 kronor i kontanter som de lurat till sig. Värdet på smyckena uppskattar jag till 300 000-400 000, säger kammaråklagare Christer Sammens som väckte åtal under gårdagen.

Bedrägeriturnén ska ha omfattat 31 städer – bland annat besökte duon Gävle i november förra året. Efter sig lämnade de fyra offer, bland annat Barbro i artikeln här intill.
– Alla som har gått på det skäms otroligt mycket. De har varit skickliga i att övertyga de äldre, som nästan uteslutande har varit kvinnor, säger advokat Carin Abrahamsson, målsägandebiträde åt de 137 offren.

I de tre andra Gävlefallen stannade brottsligheten vid grovt försök till bedrägeri, en 90-åring, en 82-åring, och en 87-åring.

Det är Gävleborgspolisen, under ledning av åklagarkammaren i Gävle, som rott den tegelstenstunga förundersökningen i mål.
– Vi kopplades in den 13 januari när Hudiksvall hade drabbats av ett antal bedrägerier och försök till bedrägerier, säger Leif Berglund, spaningsledare.

Genom samarbete med Cirkagruppen, en samordningsgrupp inom polisen i Västra Götaland som jobbar mot åldringsbrott över hela riket, lyckades man säkra övervakningsbilder från Söderhamn på en av de misstänkta och dennes bil.

Den 13 mars greps männen efter en tids spaning. Länskriminalen i Stockholm hade då skuggat dem till Umeå, där de kunde dokumentera hur duon besökte en äldre man och lurade av honom 60 000 kronor.

Männen greps vid en vägspärr som sattes upp i Örnsköldsvik.
– Pengarna säkrades och i bilen hittades adressuppgifter om var männen har uppehållit sig. De har bytt telefonnummer och telefonkroppar från dag till dag. Men de har även haft telefoner för privat bruk och man har lyckats spåra de tilltalade till brottsplatserna med hjälp av telefonanalys, säger Christer Sammens.

Utredningen passar väl i den satsning mot mängdbrottslighet som Rikspolisstyrelsen beslutat om.
– Det här är ett lyckat exempel på hur det ska gå till, säger Bo Sköld, chef för länskrim i Gävleborg.

Mer läsning

Annons