Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka strömmar i Gavleån

Natten till i går fick en berusad man för sig att ta sig ett dopp i Gavleån. Det hade kunnat sluta illa men tack vare hjälpande händer lyckades han ta sig upp. Det är ovanligt strömt i Gavleån just nu.

– Du fixar inte att hålla dig kvar om du hoppar i, säger Kenneth Rosenqvist, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Det är de senaste veckornas nederbörd som skapar det stora vattenflödet. Enligt Gävle Energi, som har sju vattenkraftverk i ån, ligger medelvattenföringen i Gavleån på 20 kubikmeter per sekund.

– I onsdags var flödet 70. I går mätte vi det till 50, säger Thomas Tillman, driftchef på Gävle Energi.

Just vid Heartbreak är det extra strömt. Det är ett av Gavleåns allra grundaste ställen och det är bara några decimeter djupt.

– Ju grundare det är, desto snabbare är vattenhastigheten, säger Thomas Tillman.

Tidigare i somras rycktes en 14-årig flicka med strömmen när hon skulle doppa fötterna strax efter kraftverket i Boulognerskogen. Hon halkade på en sten och lyckades inte ta sig upp förrän vid fiskestugan vid Drottningbron.

– Jag har jobbat som brandman i 25 år, och vi har alltid haft problem med folk som på olika sätt hamnat i Gavleån. Men man ska absolut inte bada där, säger Kenneth Rosenqvist.

– Vissa kanske tycker de är tuffa när de ska i och bada, men man gör sig bara dum.