Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starkt om äldre kärlek

När såg du senast ett relationsdrama där de inblandade var mellan 60 och 80 år gamla? Film om kärlek på äldre dagar är inte något som massproduceras i Hollywood direkt.

Den tyske regissören Andreas Dresen tar oss med på en känslosam resa där lust kämpar mot frustration, ilska och skuld.

Fritt från klichéer om att äldre saknar ett djupare och passionerat känsloliv. Allt mixas med den ständiga kampen mot klockan. Hur mycket vågar man chansa och riskera när man är över 60 år gammal?

Filmens handling kretsar kring Inge, som har levt med sin man Walter i över 30 år. De har ett stillsamt och kärleksfullt liv med barn, barnbarn, utflykter och tv-kvällar hemma i soffan. Men så träffar Inge den 76-årige Karl och blir omedelbart förälskad.

”Sjunde himlen” bjuder på ett starkt känsloregister. Från Inges kval över affären med Karl till frustrationen över den aldrig sinande vänligheten från den ovetande Walter. Svårigheten i att ensam bära på en hemlighet som innehåller både skuld och längtan.

Med sin prisbelönta film visar Andreas Dresen på ytterligare en problemfylld faktor med att våga börja om på nytt när man är över 60 år gammal. Hur lång tid har man på sig? Är det värt att riskera allt, eller är man skyldig sig själv att ta chansen för att göra den sista tiden så lycklig som möjligt?

Hur mycket är kärleken värd, jämfört med lojaliteten?

”Sjunde himlen” får tankarna att snurra och lämnar ingen oberörd.