Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starkt stöd för Wiktorsson

SANDVIKENTvå kommunalråd är bättre än ett, tycker en stor majoritet av arbetarkommunens medlemmar och kör över sin styrelse.

Kommunalrådet Anette Wiktorsson har knappt hunnit smälta beslutet som togs sent i torsdags kväll.
- Jag blev väldigt förvånad. Men det känns jättebra att vi hade en rejäl diskussion och att medlemmarna sa "vi vill ha två och vi vill ha dig". Det känns fantastiskt att ha det stödet när jag fortsätter jobba, säger hon.
Bara för några dagar sedan förespråkade Anette Wiktorsson själv alternativet med bara Stefan Hedin kvar som kommunalråd med motivet att då skulle de nya nämndordförandena kunna få mer resurser och större betydelse.
- Vi har inte hunnit räkna på det ekonomiska, men jag håller fast vid att ordförandena ska ta över en del av det som vi har gjort. I stället får vi kommunalråd mer tid att arbeta offensivt med tillväxtfrågor, sådant som Sandviken så väl behöver, säger Anette Wiktorsson.
Ett av medlemmarnas argument för att inte ta bort ett kommunalråd var att man redan avskaffat så många politikerposter när man organiserat om nämnderna.

För jämställdhets skull
Ett annat är att det vore dåligt ur jämställdhetssynpunkt att överge konstruktionen med en man och en kvinna.
Elisabet Lindelöf, ordförande i s-kvinnorna och med i arbetarkommunens styrelse, tycker att man har lagt lite för stor vikt vid den frågan.
- Jag är kluven. Det är viktigt att värna om kvinnorepresentationen, men då tror jag att det betyder mer att det blir en jämn fördelning i ordförandegruppen, säger hon.
I den gruppen kommer hon själv att ingå, som ordförande i den nya omsorgsnämnden.
Även det beslutades på torsdagskvällens möte.
- Det känns jättebra. Jag kan det här området, och det finns goda förutsättningar för ett gott samarbete mellan ordförandena, säger hon.
Ansvar för den stora kunskapsnämnden får som väntat Klas Palmér, nu ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Lika väntat var att Hans-Olov Frestadius, bland annat ordförande i centrala kommundelsnämndens socialutskott, blir ny ordförande i socialnämnden.

Stadin i tillväxtnämnd
Sven-Olov Sundqvist blir kvar i kultur- och fritidsnämnden medan en av hans motkandidater, Håkan Stadin, i stället får hand om den nya tillväxtnämnden. Han har tidigare bland annat varit ombudsman för socialdemokraterna i Sandviken.
Laila Nydahl i kommunstyrelsen blir ordförande i äldreomsorgsnämnden, och Eva Ljungström, nu ordförande i Österfärnebo kommundelsnämnd, axlar ledarrollen i boende- och miljönämnden.
I de nämnder som får en man som ordförande blir vice ordförande kvinna, och tvärtom.
Allt förutsatt att socialdemokraterna vinner höstens kommunval.
HANNA JANSSON
026-277593
hanna.jansson_gd.se