Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Start för stort dopningmål

Ett kriminellt nätverk som smugglade, tillverkade och sålde narkotika och dopningsmedel står nu inför rätta, enligt åklagaren.

Men när rättegången mot 23 åtalade inleddes på fredagen nekade flera till allt.

Annons

De åtalade kommer från Stockholmsområdet, västra Sverige, Dalarna, Skåne och Gästrikland. Trots att tre av dem inte är där under rättegångens första dag i Stockholms tingsrätt ryms inte alla i samma sal. Fyra av de åtalade får sitta med sina försvarare på våningen under, på de platser som normalt hör till domarna.
Sålde på internet
Enligt åklagaren Kim Andrews har flera av de åtalade "i en rörelseliknande organisation" både smugglat in och själva tillverkat såväl narkotiska preparat som dopningsmedel. Dessa ska sedan ha sålts vidare, bland annat via sidor på internet och nätverket ska ha tjänat över 50 miljoner kronor på affärerna.
Det tar åklagaren en hel timme att sammanfatta åtalspunkterna i rätten. Sedan lämnas ordet över till de många försvararna.
Den utpekade huvudmannen, en tidigare dömd 36-åring, nekar till narkotikadelen av åtalet, men erkänner dopningsdelen. Enligt 36-åringens försvarare har han inte tjänat drygt 18 miljoner kronor på den kriminella verksamheten, vilket åklagaren påstår.
En 43-åring som åklagaren hävdar ingått i organisationens ledning nekar till allt, medan en 33-åring i den påstådda ledningen erkänner delar. Men så har också ett beslag på över 100 000 tabletter kopplats till honom.
Vissa helt ovetande
Flera av de åtalade påstår att de varit ovetande om vad de hållit på med. En 37-åring ska ha tillverkat narkotikatabletter utan att ha känt till att det var narkotika. Han ska dessutom ha tillverkat tabletter med anabola steroider men inte känt till att det var olagligt.
En 49-årig kvinna förnekar brott och vet inte varför över en miljon kronor hamnat på hennes konto.
Rättegången är planerad att pågå ända in i början av juni.

TT

Mer läsning

Annons