Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startfältet i kvällens semifinal

En tjeckisk hiphopare i orange superhjältedräkt, en israelisk fredsduett och bulgarisk riddare som porrflirtar. Där har ni några av ingredienserna som Malena Ernman ska kämpa mot på vägen till final i schlager-EM.

Smakfullhet är inte ett ord som brukar passa in på schlager-EM. I år är inget undantag, även om ”höjdpunkter” som förra årets sjungande irländska kalkon lyser med sin frånvaro i år.

I den första semifinalen tävlar 18 bidrag om tio finalplatser. Utgångsläget på tisdag kväll är faktiskt lite bättre än i torsdagens semifinal, där 19 låtar slåss om tio platser i finalen.

Favorit i den första semifinalen är Turkiets artist Hadise. Hennes låtskrivare har helt klart sneglat mot grannlandet Grekland, ”Düm tek tek” är klonad ur Helena Paparizous gamla vinnare ”My number one”, ett recept som ju också ukrainskan Ani Lorak rönte viss framgång med förra året.

En annan låt som det talas om är Bosnien & Herçegovinas bidrag ”Bistra voda”. Och visst, gillar man stöveltramp och kitschig Sovjetestetik så har man tre minuters himmelrike att vänta.

Malena Ernman då? Sverige brukar alltid vara favorittippat bland fansen på plats för schlager-EM, men i år har det varit rätt tyst om vårt bidrag, trots att mantrat ”Tänk Europa, tänk Eurovision” slungades emot Melodifestivalpubliken ungefär en gång i minuten i vintras.

Kanske är dock tystnaden från Europa snarast att se som en välgärning – Charlotte Perrelli var ju favorit bland Europas schlagerfans och lyckades till sist knipa plats 18 med ett nödrop.

Pekoralen då? Jodå, ni behöver inte vänta länge. Tjeckien går ut som tvåa, och levererar ett helt vansinnigt hiphopframträdande som förhoppningsvis är en parodi. Och den bulgariske casanovan i riddarklädsel med startnummer elva är inte mycket sämre han.

Daniel Åberg/TT Spektra

Fotnot: Tio bidrag går till final. Nio av dessa röstas fram av tittarna, det tionde bidraget är jurygruppernas gemensamma favorit.