Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startkapital viktigt just nu

– Jag har spenderat mycket tid med Gävleteamet. Jag är otroligt tacksam mot våra vänner i Gävle som har visat ett fantastiskt intresse.

Det säger Christina Lampe-Önnerud, vd för Boston Power, som vill investera 1,5 miljarder i en ny batterifabrik. Men hur den svenska staten agerar blir kanske avgörande för var den hamnar.

Hon har själv varit på plats och tittat på Ericssons lokaler i Gävle. De passar Boston Power väldigt bra, och hon tycker att mottagandet i Gävle har varit föredömligt.

– Vi har tittat på flera orter, men Gävle har visat mest intresse.

– Jag är jätteimponerad. Ni kan vara stolta över hur Gävle har hanterat det.

Men frågan om var etableringen till sist ska göras är långt ifrån avgjord. Flera orter, och flera länder, är med i konkurrensen.

– Vi tittar på alla alternativ, säger Christina Lampe-Önnerud.

Och det är inte intresset eller uppställningen från den enskilda orten som till slut avgör. Enligt Christina Lampe-Önnerud ligger tonvikten just nu på att få medel till investeringen. Hela projektkostnaden är beräknad till 200 miljoner dollar, eller 1,5 miljarder kronor. Vad den svenska staten kan ställa upp med, utan att stöta sig med EU:s regler för statligt stöd, kan bli en avgörande fråga.

– Fabriken måste bära sig och uppgiften just nu är att få ihop startkapitalet. Där befinner vi oss, säger Christina Lampe- Önnerud.

Boston Power har fört diskussioner med både näringsdepartementet och energimyndigheten, men Boston Power vill helst se mer.

– Vi har fått erbjudande om vissa bidrag. Jag hoppas att Sverige kan vässa pennan och komma tillbaka till oss, säger Christina Lampe-Önnerud, och tillägger att etableringsbeslutet kan dröja, längre än vad hon tänkt sig från början.

Enligt henne handlar det inte bara om en fabriksetablering. Den batteriteknologi som hon själv lagt grunden till kan bli basen för en helt ny utveckling av fordonsindustrin.

– Jag hoppas verkligen att vi hittar en lösning. Jag vill hemskt gärna ta det till Sverige.