Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten betalar skadestånd till bank

GÄVLEFyra månader efter det att banken begärt utmätning hos en kvinna i Gävle gjorde kronofogden ett försök att driva in en skuld på 50 000 kronor.

Men kvinnan hade inte längre några tillgångar som gick att utmäta. Det dröjsmålet kan nu tvinga staten att betala ett skadestånd till banken på en del av beloppet, knappt 38 000 kronor.
Handelsbanken begärde utmätning i januari 1999 och påtalade samtidigt att kvinnan var ensamägare i ett dödsbo. I mars samma år var bouppteckningen klar och behållningen i dödsboet var drygt 50 000 kronor, mest i form av bankmedel. Men kronofogden genomförde utredningen först i maj, i samband med ett hembesök hos kvinnan.
Då fanns det inte längre några tillgångar som kunde utmätas.

Inom fyra veckor
Enligt riksskatteverket tog det för lång tid för kronfogdemyndigheten att utreda ärendet.
Lagstiftningen anger visserligen ingen exakt tidsgräns, men en praxis i liknande ärenden är att det ska ske inom fyra veckor. Om den praxisen hade följts hade kronofogden upptäckt att kvinnan hade tillgång till 50 000 kronor och en del av den summan hade också kunnat utmätas.
Enligt riksskatteverket bör staten därmed betala skadestånd till Handelsbanken, på den summa som hade kunnat tillfalla banken. Kvinnan hade även skulder till staten.
Banken begärde skadestånd för bristerna i kronofogdemyndighetens agerande och det blir nu justitiekanslern, JK, som beslutar i ärendet.

SVEN-OLOF EKMAN