Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten går på vildsvinsjakt

En gång utrotade i Sverige – nu är de på väg att bli en landsplåga. Om fem år kan vi ha över en halv miljon vildsvin i Sverige. Därför vill myndigheterna stoppa tillväxten.

De svenska vildsvinen går en närmast explosionsartad utveckling till mötes. De har inga naturliga fiender och enligt Jordbruksverket kan antalet fördubblas på mindre än tre år. I så fall har Sverige över 500 000 vildsvin om fem år.
– Det är inte alls bra. Vildsvinen innebär stora problem både för jordbruket och i trafiken, säger Jan Danielsson, veterinärinspektör vid Jordbruksverket.
Väcker ilska
Vildsvinens bökningar i odlingsmarker och trädgårdar väcker ilska och kostar folk pengar. Djuren innebär även stora problem i trafiken. Under de senaste två åren har antalet trafikolyckor med vildsvin inblandade ökat med 140 procent, enligt Nationella Viltolycksrådet. Den stora ökningen är en av orsakerna till att Jordbruksverket nu lägger fram ett förslag till regeringen om en nationell vildsvinsstrategi.
– Vi vet att man löser problemen genom att öka jakten och reglera utfodringen. Då begränsas tillväxten och vi får en population på en lagom nivå, säger Jan Danielsson.
Delikatess
På 1700-talet såg man vildsvinet som ett skadedjur, och trots dess jaktmässiga fördelar – stekt vildsvin anses vara en delikatess – utrotades djuret i Sverige. Men på 1980-talet importerades svinen för jaktens skull.
– Efter en serie rymningar i Södermanland spred de sig över hela landet. Men det var verkligen aldrig meningen att det skulle bli ett så här vilt bestånd, säger Jan Danielssson.