Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten har ansvar för myggproblemet

Frågan är inte en partipolitisk arena för konflikt, politiker från områdena i alla partier är överens om problematiken, däremot verkar inte förståelsen finnas från staten, oavsett vilka partier som styr, skriver fyra riksdagsledamöter från S och MP.

I måndags nåddes vi av nyheten att beslut tagits om en andra bekämpning i Nedre Dalälven i år. Det innebär att resurserna för bekämpning för resten av året därmed är slut.

Behoven överstiger resurserna, och de boendes livsmiljö hotas om vi får någon ytterligare översvämmningsperiod i sommar. Lokalt görs vad man kan, Nedab och kommunerna ser sig om efter finansieringslösningar i det korta perspektivet. Men vi behöver också långsiktiga lösningar, och där anser vi att staten måste vara en aktör.

Tre saker talar enligt vår mening för statens ansvar för frågan;

Vattenkraften, Natura 2000 och den globala uppvärmningen. Utan dessa tre skulle myggplågan inte finas, eller åtminstone vara betydligt mindre och mer hanterbar för de lokala myndigheterna, de är alla tre områden som inte är lokala ansvar.

Trots det så tycks staten vilja lägga ansvaret på kommunerna i regionen. Visserligen är det så att boendemiljön i första hand är en kommunal fråga, men när nationella intressen skapar en så pass allvarlig boendesituation som runt Färnebofjärden måste vi arbeta tillsammans.

Att dra in de resurser som finns för bekämpning skapar motsättningar och är inte del av en lösning.

Alternativ finns i sikte, men kräver i stort sett en delaktighet från staten. Regleringen av vattenflöden och/eller dikning är möjliga lösningar, även om flera menar att det skulle ta bort förutsättningarna för Natura 2000-området. Även SIT, utsättning av steriliserade hannar som tränger undan de fertila hannarna, och ser till att det inte blir fler befruktade ägg, kan vara en framtida lösning.

I stället för att minska statens bidrag vill vi att man tar ett gemensamt ansvar mellan nationella och lokala intressen för att se till att få en långsiktigt hållbar lösning.

Staten måste hjälpa regionen att utveckla nya metoder. Både reglering och ett eventuellt deltagande i utvecklingen av SIT-metoden är frågor som kommuner och regioner inte råder över själva.

Om staten drar sig ur trots att stora delar av orsakerna till problemen ligger där, kommer det knappast motivera till nya metoder, snarare tvärtom.

Frågan är inte en partipolitisk arena för konflikt, politiker från områdena i alla partier är överens om problematiken, däremot verkar inte förståelsen finnas från staten, oavsett vilka partier som styr.

Vi riksdagsledamöter från S och MP i området välkomnar därför ett samarbete över blockgränserna för att få till en långsiktigt hållbar lösning som står emot skiften i majoriteter.

Patrik Lundqvist, S, Anders Schröder, MP, Sanne Eriksson, S,Niclas Malmberg, MP

Riksdagsledamöter från Gävleborg och Uppland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel