Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten hugger också i?

GÄVLE
De bostadsområden som byggdes under 60- och 70-talet, miljonprogramshusen, behöver rejäla ansiktslyftningar.

Boverket konstaterar i en ny rapport att staten måste bidra med pengar och låta hyresbolagen sätta av pengar till underhåll skattefritt, annars blir den uppgiften omöjlig.
- Det ska bli jäkligt spännande att se vad det här leder till, säger Gavlegårdarnas VD Jan Hugg.
Öster, Sätra och Andersberg är miljonprogramsområden som är i behov av rust.
På Öster har Gavlegårdarna redan påbörjat upprustningen. Hittills har de lagt ner ungefär 15 miljoner kronor men slutnotan kommer att stanna på minst 40 miljoner kronor, tror Jan Hugg.

Först Sätra, sedan...
Nästa område som ska rustas är Sätra och efter det Andersberg.
- De behöver alla rustas men vi har inte ekonomiska muskler att ta oss an alla områden samtidigt, säger Jan Hugg.
Om Boverkets förslag, om att hyresbolagen ska få sätta av pengar till underhåll skattefritt, går igenom skulle det vara ytterst välkommet för Gavlegårdarna.
Men Jan Hugg vågar inte hoppas för mycket.
- Det lovas ofta runt men håller tunt. Jag har lite fördomar mot staten och deras bidrag men skulle det gå igenom är jag den förste att bocka och tacka.

Slipper skatta
Jan Hugg förklarar att Boverkets förslag skulle innebära att Gavlegårdarna kan planera och rusta mer långsiktigt.
- Bygger vi något i dag får vi skatta bort en eventuell vinst. Förslaget skulle innebära att vi kunde använda de pengarna till underhåll och upprustning istället.

Ett B-boende
I rapporten konstaterar Boverket att om miljonprogramsområden inte rustas kommer det leda till stora regionala skillnader i bostadsstandarden, ökad segregation och minskad tillgänglighet och trygghet.
- Det säger sig självt. Om vi inte har resurser att rusta hyresbostäderna så blir de ett slags b-boende jämfört med bostadsrätter och det leder till segregation, säger Jan Hugg.
Upprustningen av miljonprogramsområden som Öster, Sätra och Andersberg blir därför väldigt viktig.
- För att folk ska vilja bo där krävs det att boendet är tillfredsställande och att husen har en bra standard men att hyrorna fortfarande ligger på en rimlig nivå, säger Hugg.

Rust pågår
På Öster kommer Gavlegårdarna bland annat måla om husfasaderna, bygga balkonger, förbättra och göra entréerna ljusare och förbättra utomhusbelysningen.
- Belysningen utomhus och i entréerna är jätteviktigt. Kommer du in i en entre som är dåligt belyst känner du dig otrygg och gör du det trivs du inte i ditt boende, säger Jan Hugg.
Han säger att hyrorna på Öster inte kommer att påverkas nämnvärt av upprustningen men att Gavlegårdarna måste låta hyresutvecklingen följa den övriga kostnadsutvecklingen.

DANIEL SIKSJÖ
026-159627
daniel.siksjo@gd.se