Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Statistiken” är falsk

Förra året dömdes fem män av Gävle tingsrätt för våldtäkt. Tre av dem medborgare i länder som hör till Mellanöstern – två av dem födda i Sverige med svenska namn.

Sverigedemokraterna får det till att 75 procent av de dömda kommer från Mellanöstern.

I fredags talade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Rådhustorget i Gävle.

Hans utspel om den höga procentandelen våldtäktsmän från Mellanöstern uppmärksammades av många läsare som bad GD att granska påståendet, vilket vi gjort.

Sammanlagt meddelades åtta domar om våldtäkt av Gävle tingsrätt under förra året.

Fem av männen fälldes för våldtäkt. Två av männen var födda i Sverige med svenska namn, och tre av dem var utländska medborgarna, från Irak och Libyen.

Om Libyen räknas till Mellanöstern skulle det betyda att 60 procent av de dömda, inte 75 procent, kommer från det geografiska området.

Oavsett om siffran blev fel i Sverigedemokraternas påstående anser Rolf Jonsson, universitetslektor i statsvetenskap vid Högskolan i Gävle, att det är trams att börja räkna procentsatser och dra slutsatser när underlaget består av fem domar.

– Statistiker skulle skratta åt det här. Det finns inga belägg för påståendet, det är rent ljug. Det är som att kalla det för 50 procent om en av två döms, säger Rolf Jonsson.

Som jämförelse kan nämnas de fem domar om våldtäkt mot barn som meddelats av Gävle tingsrätt hittills i år. I samtliga fall var de tilltalade män födda i Sverige med svenska namn – två fälldes för barnvåldtäkt, en tredje för sexuellt utnyttjande av barn.

– För att få viss säkerhet i det hela behöver du mellan 1 000 och 1 200 domar. Det går inte att bryta ner sådan här statistik till enskilda kommuner eller län. Möjligtvis i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Rolf Jonsson.

Sverigedemokraternas Gävleordförande, Roger Hedlund, menar att domarna som de hänvisade till egentligen kan ha varit fyra stycken.

– Det kan vara så att statistiken bara berör Gävle kommun, och att den togs fram exklusivt inför Jimmie Åkessons Gävlebesök, säger Roger Hedlund.

Men oavsett om det rör sig om fem eller fyra domar – blir det inte vanskligt att räkna procent på det här underlaget?

– Nej, eftersom vi har gjort en nationell undersökning som visar att män med invandrarbakgrund är dominerande i den här brottsligheten.

Trots att resonemanget kan vändas till att 100 procent av männen som dömts för barnvåldtäkt av Gävle tingsrätt hittills i år är födda i Sverige tycker inte Roger Hedlund att procenträknandet är fel.

– Även om det handlar om fyra fällande domar i Gävle kommun så är det ett problem, och det största problemet är att bara tio procent av anmälningarna leder till åtal.