Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statliga pengar mot myggen

SANDVIKENStaten bör satsa fem miljoner årligen fram till 2008 på biologisk myggbekämpning i Nedre Dalälvsområdet.

Annons
Det föreslår Västmanlands läns landshövding Mats Svegfors i den utredning som i går lämnades till miljöminister Lena Sommestad. Utredningens slutsats är att myggbekämpningen till största delen är en kommunal angelägenhet som kommer att kräva stora bidrag från berörda kommuner för att kunna genomföras fullt ut.
Kostnaden för i år beräknas till 7,7 miljoner kronor för att sedan öka till 14,1 miljoner kronor år 2006 då bekämpningsprogrammet är fullt utbyggt.

Regionalpolitiska medel
Anslaget på fem miljoner kronor anser landshövding Svegfors i väsentliga delar kan finansieras inom ramen för de regionalpolitiska medel som redan i dag utgår till länsstyrelserna.
- Det här är en styrka för framtiden, säger myggprojektets koordinator Bo Larsson.
De statliga pengarna skapar en trygghet och han ser en långsiktighet i utredningsförslaget.
Samtidigt är han bekymrad över att det saknas två miljoner kronor för att årets myggbekämpning ska kunna genomföras.

Sandviken en miljon
I år finns 2,1 miljoner kronor i statliga bidrag. Sedan bidrar de sju kommunerna längs älven, från Avesta till Älvkarleby, med ytterligare pengar. Totalt finns 5,7 miljoner tillgängliga.
Största bidragen ger Sandvikens och Heby kommuner med en miljon kronor vardera.
Sandvikens kommunalråd Anette Wiktorsson är mycket nöjd över de statliga pengarna, som ger en långsiktig bekämpning av myggen. Samtidigt är hon inte beredd att betala mer än den miljon som Sandviken betalar i dag. Hon anser att övriga kommuner ska öka sina bidrag i takt med att bekämpningsområdet utökas, inom respektive kommuns gränser.
Någon direkt möjlighet för Heby kommun att bidra med mer pengar i år eller kommande år finns inte.
I utredningsuppdraget ingick även att se på de sociala och ekonomiska konsekvenserna av myggplågan, som till stor del hindrar en utveckling av området både turistiskt och näringspolitiskt.

Forskning
Bakteriens förmåga att bara angripa översvämningsmyggens larver talar för att bekämpning kan genomföras även inom känsliga områden.
- Vår bedömning är att biologisk bekämpning är den metod som ska användas, det finns inga bra alternativ, säger miljöminister Lena Sommestad.
Mats Svegfors föreslår fortsatt utvärdering och forskning om de långsiktiga miljökonsekvenserna, både inom myggprojektet och med hjälp av andra forskare.
- Vi har ett självklart nationellt ansvar att följa upp projektet och bygga upp ny kunskap om vad som sker i vår natur, säger Lena Sommestad.